OKUPILO SE OKO 400 LJUDI

Ljubuški: Održan mirni prosvjed protiv filma "Neđo od Ljubuškog"

 Branimir Boban / CROPIX

Još jedan mirni prosvjed protiv filma "Neđo od Ljubuškog" održan je u tom bosanskohercegovačkom gradu.

Okupilo se oko 400 sudionika, koji su u rukama držali svega dvije hrvatske zastave bez transparenata i mirno slušali govornike skupa, koji su se uglavnom bavili temama vezanim za Drugi svjetski rat te za Europsku Uniju. Skup je protekao u izračju umjerenog nacionalizma, no policija, iako je osiguravala skup, nije imala posla.

Nakon otprilike dva sata okupljeni su se razišli, a zasad nije najavljeno novo okupljanje. Podsjetimo, prikazivanje filma u režiji Svetlane Broz, unuke Josipa Broza Tita, o ljubušaku Neđi Galiću izazvalo je pravu pomutnju u gradu. Sama je projekcija prikazana pod velikim osiguranjem, jer su prosvjednici gotovo blokirali ulaz. Supruga preminulog Galića, Štefica Galić, ujedno i glavna urednica portala Tačno.net u srijedu navečer brutalno je pretučena . Sve to zbog priče o pokojnom Neđi Galiću koji je 1993. godine, u vrijeme bošnjačko-hrvatskih sukoba spasio brojne Bošnjake od logora Helidorom. On je 2010. godine dobio nagradu Duško Kondor za građansku hrabrost, no udruge proizašle iz Domovinskog rata film o njegovim hrabrim podvizima smatraju "kriminalizacijom Domovinskog rata".

Jutro uoči prosvjeda javnosti se putem svog portala obratila i Štefica Galić.

- Sve što sam izjavila u ovom filmu, istina je i samo istina. To dobro znaju svi građani Ljubuškog, to dobro znaju svi naši prognani Bošnjaci, to dobro znaju svi oni koji su to i uradili – izjavila je glavna urednica Tačno.net.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 06:43