'ZAJEDNICA STRIJELACA'

LITVA SPREMNA ZA RAT S RUSIJOM Više od 8000 dobrovoljaca svakodnevno vježba u streljanama

Nakon što je Rusija ušla u sukob s Ukrajinom te pripojila Krimski poluotok svojem teritoriju, zemlje koje graniče s najvećom državom na svijetu zabrinule su se za svoje sigurnost.

Među njima je i Litva u kojoj se razina napetosti svakog dana povećava. Strahuje se da bi ta bivša članica Sovjetskog saveza mogla postati iduća ruska meta. No, Litvanci su odlučili preuzeti stvari u svoje ruke. Uz regularnu vojsku, tisuće dobrovoljaca počelo je trenirati i pripremati se za potencijalni vojni sukob s Rusijom.

Kako biste upoznali litvansku 'drugu vojsku' trebate izaći iz glavnog grada, Vilniusa, i uputiti se u predgrađa gdje na samom rubu naselja i industrijskih postrojenja stoje bivše sovjetske streljane. Tamo su deseci vojnih objekata raspršeni prirodom, a pogled na njih vraća vas u vrijeme Hladnog rata kada je Litva bila moskovska prva linija obrane.

Danas su ti objekti dom Zajednice strijelaca (Union of Riflemen), zajednice od 8000 ljudi koji se pripremaju za rat protiv, radije nego na strani, Rusije.

Riječ je o civilnoj obrambenoj jedinici koju čine litvanski dobrovoljci iz svih grana života, od biznismena preko farmera i računalnih stručnjaka do stolara pa čak i lokalnih političara.

Na prvi bi ih se pogled lako moglo zamijeniti sa sumanutim vikend ratnicima, no već drugi otkriva njihovo sofisticirano i moderno automatsko oružje, maskirane instruktora iz litvanske vojske koji ih treniraju te njihove uvježbane rutine...

Riječ je o ljudima koji su smrtno ozbiljni u svojoj namjeri da potencijalnom napadaču, a najčešće se spominje ruski predsjednik Vladimir Putin, pruže kvalitetan otpor.

- Od početka ukrajinske krize naša se zajednica povećala za čak 1000 novih članova. Trenutno nas ima oko 8000 diljem cijele Litve, a Strijelci postaju vrlo popularni i među mladim ljudima - objašnjava Liudas Gumbinas, inače direktor u multinacionalnoj kompaniji.

Zajednica je osnovana 1919. kao civilna obrana, no tijekom Sovjeta je bila zabranjena. Ponovo je formirana 1989. na početku litvanske borbe za neovisnost. Sada je mali dio strategije litvanske vlade koja koordiniranim i pažljivim planiranjem pokušava dio populacije pripremiti za rusku prijetnju, koja se vrlo ozbiljno shvaća.

Ranije ovog mjeseca litvanski je parlament ponovo uveo regrutiranje, koje je napušteno 2008. Plan je pozvati oko 3500 mladih ljudi, između 19 i 26, na devetomjesečno služene vojske svake godine, kako bi se ojačala litvanska vojska.

Vlasti su također izdale i pamflet u kojem navode što učiniti u ekstremnim situacijama i slučaju rata. Iako se Rusija ne spominje, nije ni potrebno. Jasno se daje do znanja kako Litva neće doživjeti sudbinu Ukrajine. Letak je podijeljen u knjižnicama, školama, fakultetima...

Iako Litva ne graniči s Rusijom, graniči s njezinom enklavom i svega je tri sata udaljena od Kalinjingrada gdje se nalazi ruska baltička flota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 15:36