PONUDA IMIGRANTIMA

Litva im otvorila vrata, ali izbjeglice tamo ne žele

A migrant boy looks on as refugees and migrants disembark from a ferry which arrived from Lesbos island in the port of Piraeus on October 6, 2015. Some 7000 migrants and refugees are expected to arrive to the port of Piraeus on October 6, on chartered or line ferries, according to Greek media. Over half a million migrants have crossed the Mediterranean to Europe this year, over 400,000 of whom have landed in Greece. AFP PHOTO / LOUISA GOULIAMAKI
 LOUISA GOULIAMAKI / AFP

Za razliku od bogatijih zemalja zapadne i sjeverne Europe, Litva širom otvara vrata izbjeglicama koji bježe pred ratom na Bliskom istoku, ali malo njih želi ostati u toj zemlji.

"Spremni smo odmah prihvatiti izbjeglice, ali nema izbjeglica u Italiji i Grčkoj koji žele doći u Litvu", rekao je u ponedjeljak potpredsjednik litavske vlade Rimantas Vaitkus.

"Čini se da izbjeglice znaju za Švedsku, Njemačku, Francusku, Veliku Britaniju, koje ili imaju bogati sustav socijalnog osiguranja ili aktivno privlače useljenike", rekao je Vaitkus, čija je zemlje pristala prihvatiti 1105 izbjeglica, pretežno iz Italije i Grčke, u dvjema idućim godinama.

Stotine tisuća migranata iz Sirije i drugih bliskoistočnih zemalja otišlo je u Italiju i Grčku. Većina njih nastavila je prema bogatijim europskim zemljama, posebice Njemačkoj.

Litavski bruto domaći proizvod po glavi stanovnika je oko tri četvrtine prosjeka EU-a u 2014., i na dvadesetom je mjestu među 28 država članica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 13:43