PRVI JAVNI ANGAŽMAN

Lijepa kći Julije Timošenko: Baš me briga za politiku. Samo želim izvući mamu iz zatvora

 AP

ZAGREB - Mrzim politiku. Uopće me ne zanima. Nisam tako jaka kao moja mama - rekla je drhteći na kijevskom mrazu pred teškim i turobnim škripavim vratima Lukjanovskog zatvora Jevgenija Carr, kći najpoznatije ukrajinske uznice Julije Timošenko, bivše premijerke koja je nedavno osuđena na sedam godina tamnice zbog “prekoračenja ovlasti i štetnog ugovora”, iako se ne može poreći da je suđenje politički motivirano.

- Zbog ovoga što se dogodilo mojoj mami, zbog ovoga što joj radi režim, prvi sam put odlučila istupiti i javno se angažirati, što nikad nisam voljela, ali to činim kako bih zaštitila mamu od onih koji žele srušiti sve što je stvoreno u ‘narančastoj revoluciji’ - dodala je samozatajna 31-godišnja kći ukrajinske Željezne lady, kako zovu Juliju Timošenko, karizmatičnu proeuropsku lidericu, svojevrsnu istočnoeuropsku Evitu Peron.

Politički proces

Julija Timošenko predvodila je burnu “narančastu revoluciju” koja je u snježnoj vijavici u prosincu 2004. otpuhala nabusitog Viktora Janukoviča, bila je velika pobjednica i činilo se da je cijela Ukrajina pod njenim vitkim nogama i u njenoj tradicionalnoj zapadnoukrajinskoj pletenici. No, politika je, pogotovo u nespokojnoj 50-milijunskoj Ukrajini, varljiva. U nepunih sedam godina stvari su se promijenile i tada popljuvani Janukovič vratio se na velika vrata: iskoristio je netrpeljivost “narančastog tandema” Juščenko - Timošenko i na zadovoljstvo najmanje pola Ukrajine (istočnog i južnog dijela) vratio se u predsjedničke odaje u Kijev. Uskoro je pospremio “lady Ju” u zatvor, ostavši tako, barem zasad, sam na uzburkanoj političkoj sceni.

- Osuda moje mame osvetnička je presuda koja služi samo tome da ostalim protivnicima režima porući: Ne dižite glavu, ne pokušavajte se boriti s nama - ustvrdila je Jevgenija Carr, nekadašnja manekenka i predstavnica zlatne mladeži postsovjetske Ukrajine, koja je u Londonu završila politologiju. Jevgenija je jedino dijete Julije i Aleksandra Timošenko. Rodila se u velikoj studentskoj ljubavi kada je studentica prve godine dnjepropetrovskog sveučilišta Julija imala tek 20 godina. Jevgenija je živjela bezbrižno dok su mama i tata gradili karijere. Voljela je sve što vole mladi, zgodna poput mame, postala je model, a onda se zaljubila u razvedenog britanskog rockera i bikera Seana Carra, frontmena metalik grupe Death Wally Screamers, koji je 17 godina stariji od nje. Hir mlade ukrajinske princeze koja je udobno živjela u sjeni velike mame.

Borba za pravdu

Sada ju je mamina zatvorska sudbina izbacila iz bezbrižnosti i natjerala na očajničku borbu s vladajućim režimom. Obilazi Bruxelles gdje razgovara sa Štefanom Fülleom. U Strasbourgu traži pravdu za svoju mamu i čeka presudu tamošnjeg Suda za ljudska prava.

Obična provokacija

“Moj angažman ne sviđa se režimu, kao ni moja nova građanska pozicija. Moj glavni cilj u životu je samo jedan: borba za slobodu moje mame. Sve ostale spekulacije i nagađanja koji od mog sadašnjeg djelovanja žele napraviti senzaciju najobičnija su provokacija. Oni time žele skrenuti pažnju s onoga najvažnijeg - nezakonitog zadržavanja moje mame u zatvoru”, ističe Jevgenija u Independentu. - Sigurna sam da će mama sudjelovati na parlamentarnim izborima 2012., a i na predsjedničkim izborima. Vjerujem u to. Za pravdu se treba tući - tvrdi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 16:37