JOŠ JEDNA BITKA

Libijski pobunjenici: Ajdabiya je vitalna točka i branit ćemo je svim sredstvima

Pobunjenici tvrde da se u Bregi i dalje vode borbe, ali pripremaju se za obranu strateškoga grada
 AFP

ZAGREB - Četiri granate jučer su pale u blizini Ajdabiye, što je bio prvi znak da bi uskoro mogla početi bitka i za taj grad na istoku. Snage odane libijskom diktatoru Moamaru Gadafiju u proteklih su tjedan dana uspjele na zapadu pod svoju kontrolu staviti grad Zawiyu (i dalje nije poznat broj mrtvih u gradu koji je danima bio izložen teškoj, neselektivnoj topničkoj paljbi), a na istoku su uspjeli vratiti kontrolu nad naftnim terminalom Ras Lanuf.

I dalje otpor

Tijekom vikenda je u ruke pukovnikove vojske pala i Brega, ali su se jučer javile vijesti da u Bregi i dalje traju borbe te da pobunjenici i dalje pružaju otpor.

Naime, progadafijevci imaju jaču vatrenu moć, ali ipak čini se premalo snaga da bi u potpunosti kontrolirali područje kad iz njega istjeraju pobunjenike. Sada je u središtu pozornosti pobunjeničkih snaga grad Ajdabiya, istočno od Brege, strateška točka iz koje se granaju dvije ceste: jedna prema Bengaziju, uz obalu, a druga kroz pustinju prema Tobruku.

U slučaju da Ajdabiya padne, veliko je pitanje bi li pobunjenici mogli kontrolirati obje ceste. Ako bi se, pak, progadafijeve snage zaputile prema Tobruku i uspjele pustinjskom cestom doći do toga grada na krajnjem istoku, na granici s Egiptom (pobunjenici bi jako teško mogli zaustaviti motorizirane i oklopne snage Gadafijeve vojske), tada bi se Bengazi našao u obruču i pitanje je bi li se mogao održati.

Krvave odmazde

To bi moglo značiti krah libijske revolucije i konačnu pobjedu diktatora (i bilo bi zasigurno popraćeno krvavim odmazdama). General Adbel Fatah Yunis, zapovjednik pobunjenika (i bivši ministar unutarnjih poslova koji je napustio Gadafijevu vladu na samom početku prosvjeda), upravo je stoga novinarima u Bengaziju potvrdio da će Ajdabiyu braniti svim sredstvima. Pobunjenici se nadaju da će izbijanje progadafijevih snaga dalje na istok razvući njihove crte opskrbe pa će tako postati sporije i ranjivije.

I dalje nije poznato kakvo je stanje u Misrati, jedinom gradu na zapadu koji i dalje kontroliraju pobunjenici. Prema škrtim informacijama stanovnika koji se uspiju nekako javiti stranim medijima, snage lojalne Gadafiju grad, koji drže u okruženju, tuku topovima i tenkovima. Manjak medicinske opreme sve je veći problem.

Sukobi s plaćenicima

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch jučer je objavila da su Gadafijeve snage suzbile bilo kakav pokušaj prosvjeda u glavnom gradu Tripoliju koristeći sva sredstva: ljudi su nestajali preko noći, uhićenja su se obavljala bez ikakvih dokaza i optužnica. Pobunjenici, pak, tvrde da im prilazi sve više vojnika te da glavninu pukovnikove vojske čine plaćenici s kojima se libijski vojnici sve češće sukobljavaju.

Nafta Indiji i Kini

Libijski je despot jučer primio ruskog, kineskog i indijskog ambasadora te pozvao njihove zemlje da ulažu u libijski naftni sektor. Gadafi je više puta ustvrdio da su pobunu zapravo potaknule zapadne zemlje kako bi se dokopale libijske nafte, a u optužbama je bio posebno oštar prema susjednoj Italiji.

Istaknuo je i kako zapadnim naftnim tvrtkama više neće dati da eksploatiraju naftu u Libiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:10