PODRŠKA PUTINU

LE PEN U MOSKVI 'EU je objavila novi Hladni rat Rusiji'

 AFP

MOSKVA - Marine Le Pen, čelnica stranke francuske krajnje desnice, ocijenila je u subotu za službenog posjeta Moskvi da je Europska unija objavila novi Hladni rat Rusiji koji će naškoditi svima i zauzela se za federalizaciju Ukrajine.

Odnosi između Rusije i Europe na najnižoj su razini u zadnjih nekoliko desetljeća otkako je predsjednik Vladimir Putin pripojio Krim, na što je EU sankcijama kaznio desetke istaknutih ruskih dužnosnika i zastupnika, podsjeća agencija Reuters.

Le Pen, čelnica francuskog Nacionalnog fronta (FN), kao i drugi euroskeptični lideri krajnje ljevice i nacionalističke desnice krive Bruxelles za krizu između EU i Rusije.

"Iznenađena sam što je Europska unija objavila Hladni rat Rusiji", rekla je Le Pen nakon sastanka sa Sergejem Nariškinom, predsjednikom donjeg doma ruskoga parlamenta. To nije u skladu s tradicionalnim prijateljskim odnosima niti gospodarskim interesima i štetit će svima, prenijela je njezine riječi ruska agencija Inerfax.

"Najlogičnije i najpoštenije bilo bi organizirati federaciju unutar Ukrajine, koja bi omogućila visok stupanj autonomije regijama", poručila je Le Pen u Moskvi, prenosi agencija AFP.

To bi omogućilo "istočnoj Ukrajini koja se iz tisuća razloga osjeća bliže Rusiji nego zapadnoj Ukrajini, a također zapadnoj Ukrajini koja se iz tisuću razloga osjeća bliže Europskoj uniji, da obje očuvaju vlast i zemlju", rekla je Le Pen.

Sergej Nariškin, jedan od ruskih dužnosnika protiv kojega je EU donio sankcije, kazao je da su odnosi Rusije i Francuske pogođeni "rusofobičnim, proturuskim kampanjama" koju je povelo nekoliko europskih zeamlja.

Le Pen nije u Europi usamljena u kritici Bruxellesu. Čelnik austrijske krajnje desnice Heinz-Christian Strache otvoreno se svrstao uz Putina, a europske sankcije nazvao je farsom.

Nizozemski vođa krajnje desnice Geert Wilders također drži da je EU pogriješio, piše Reuters.

Reuters dodaje da ankete predviđaju nacionalističkim strankama desnice uspjeh na izborima za Europski parlament krajem svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:41