SNAŽAN UDARAC

Larry Flint: Rupert je sada otišao predaleko

WASHINGTON - Ugledni The Washington Postu objavio je otvoreno pismo s naslovom “ Rupert Murdoch je otišao predaleko” Larryja Flinta, vlasnika izdavačke kuće, najpoznatije po svom “magazinu za muškarce” Hustler. On svoj tekst počinje tvrdnjom da je jedna od malo vrijednosti koje dijelim s Rupertom Murdochom važnost slobodnog novinarstva”.

Gdje su granice

Flynt tvrdi kako njih obojica shvaćaju da će izgubiti sve “ako se izgubi sloboda izražavanja u medijima”. U nastojanju, pak, da se te slobode zaštite, piše Flynt, moraju se pomicati granice. E, i tu dolazi do temeljnog razmimoilaženja s Murdochom.

“Ja testiram granice objavljujući kontroverzne materijale i plaćajući ljudima koji su spremni izići u javnost i razotkriti političku hipokriziju. Murdochovi su, pak, miljenici micali granice navodno se baveći neetičkim ili kriminalnim aktivnostima: hakiranijem telefona, potkupljivanjem, poticanjem na kriminalno ponašanje i izdajom povjerenja svojih čitatelja”, piše izdavač časopisa koji je često u SAD-u bio temom medija i politike zbog eksplicitnih fotografija koje su se objavljivale u Hustleru.

Flynt se nakon toga okrenuo problematici odnosa medijskih sloboda i prava na privatnost te ističe kako njih dvojica, kao čelnici medijskih konglomerata, imaju odgovornost da se očuva i jedno i drugo. Flynt ističe da su se objavljivale priče o ljudima koji nisu dali odobrenje da se njihov život razlaže u medijima. Izdavaču Hustlera, koji je zbog stava o slobodi medija postao i metom atentata - pogođen je metkom u kralježnicu nakon čega je ostao prikovan za invalidska kolica - smeta što je Murdochova tvrtka koristila usluge “poznatih kriminalaca” kako bi se dokopali podataka o bolesnom sinu bivšega britanskog premijera Gordona Browna.

Samo uz pristanak

Flynt ističe kako se u njegovu Hustleru, “bez obzira na to koliko ga neki ljudi smatraju uvredljivim ili neukusnim”, nitko nikad nije pojavio, a da na to nije pristao. Podsjeća potom da je ponudio novac onima koji su bili spremni raskrinkati licemjerne političare - poznat je slučaj Boba Livingstona, republikanskog kongresnika iz Louisiane.

On je, naime, bio jedan od žučnijih zagovornika zahtjeva za smjenu tadašnjeg američkog predsjednika Billa Clintona zbog njegovih seksualnih izleta koji su doveli do poznate afere s pripravnicom u Bijeloj kući Monicom Lewinsky. Hustler je tada uspio doći do podataka o izvanbračnim aferama kongresnika Livingstona koji je nakon toga dao ostavku.

Ne brinu nas nevini

“Mi se ne fokusiramo na nevine, nego na one čije su aktivnosti u suprotnosti s onime što javno propovijedaju”, ističe Flynt. U nastavku svoga teksta navodi kako je problem nestanka privatnosti jedan od ključnih problema današnjice, pri čemu apostrofira Google i Facebook koji su postali “rudnici podataka” svojih korisnika kojima trguju.

Flynt na kraju ističe kako je, ako su optužbe točne, Murdoch doveo sve one koji uživaju medijske slobode u veliku opasnost. “Slobodni mediji mogu i dalje biti pokretačka snaga u očuvanju demokracije samo ako nam čitatelji vjeruju da smo časnim putem došli do materijala”, zaključuje izdavač Hustlera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:35