SUMRAK U RAJU TURIZMA

Lani su imali 6 milijuna gostiju, a sad su plaže puste: ‘Zatvaramo za strance do kraja godine!‘

Indonezijski otok Bali ostaje zatvoren za inozemne goste do kraja godine zbog straha od zaraze koronavirusom
Plaža Kuta na Baliju
 Sonny Tumbelaka/AFP

Indonezijski otok Bali, globalno popularno turističko odredište, do kraja ove godine ostat će zatvoren za strane turiste zbog straha od širenja zaraze koronavirusom, piše BBC.

To je promjena politike otočkih vlasti koje su ranije najavljivale da će strane turiste puštati na otok od idućeg mjeseca. No, taj je plan propao zbog rasta broja slučajeva koronavirusa u Indoneziji.

Ta četvrta najmnogoljudnija zemlja (imaju više od 270 milijuna stanovnika) trenutno ima više od 60.000 aktivnih slučajeva zaraze, a od Covida-19 preminulo je gotovo 7000 ljudi. Od početka kolovoza zemlja bilježi oko 2000 novih slučajeva zaraze dnevno prema službenim brojkama, ali smatra se da je stvarni broj vjerojatno puno veći, budući da se testira vrlo malen broj ljudi (pet puta manje na milijun stanovnika nego Hrvatska, npr.)

image
Plaža Kuta na Baliju
Sonny Tumbelaka/AFP

Ovaj potez vlasti ozbiljno je zabrinuo stanovnike Balija koji ovise o prihodu od turizma. Naime, tu zemlju svake godine posjećuju milijuni stranaca, što se drastično preokrenulo ove "pandemijske" godine. Od kraja srpnja Bali se okrenuo domaćim turistima, ali usprkos tome većina hotela i restorana jedva preživljava, a mnogi turistički radnici vraćaju se u svoja sela i gradove kako bi na neki drugi način ostvarili prihod.

- Situacija u Indoneziji je takva da ne možemo dozvoliti ulazak stranih turista u zemlju, što uključuje i Bali - rekao je guverner otoka Wayan Koster. Guverner je dodao da otvaranje otoka za strance zahtijeva velike pripreme i pozornost, budući da bi širenje zaraze moglo uništiti oporavak i reputaciju otoka.

Inače, otok je samo lani posjetilo više od šest milijuna stranih turista, a turizam je zaslužan za čak 80 posto BDP-a ove indonezijske provincije.

image
Plaža Kuta na Baliju
Sonny Tumbelaka/AFP

Novinar BBC-a iz Jakarte Resty Woro Juniar nedavno se osobno uvjerio u "pustoš" na Baliju kad je otišao tamo na odmor. Tako mu je na samom dolasku taksist rekao da mu je on "prvi putnik u pet mjeseci". Kaže i kako je mnogo dućana, kafića, restorana i hotela zatvoreno, naročito oni koji su inače puni stranih turista. Isto vrijedi i za velik broj luksuznih resorta.

- Od svibnja do listopada obično na dolaze Europljani, a sada nema nikog. Moj prihod se smanjio zbog korone, ovo je teško vrijeme za sve nas - kaže pak turistički vodič Made Subrana.

Bali i njegove stanovnike do kraja godine čekaju teška vremena, a što će biti 2021. još uvijek nitko ne zna.

image
Plaža Kuta na Baliju
Sonny Tumbelaka/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:26