UZNEMIRUJUĆI PRIZORI

KRVOLOCI ISPUNILI OBEĆANJE U stravičnom obračunu oko 500 jazida živo je zakopano

Dok dio jazida uspijeva pobjeći iz klopke na planini, islamisti ih na drugim lokacijama ubijaju
 Screenshot/RT

Najmanje 20.000 civila koji su bili zaglavili na planini Sindžar na sjeveru Iraka, uspjelo se ovog vikenda spasiti i pobjeći s mjesta koje je gotovo u potpunosti okruženo islamističkim borcima iz skupine Islamska država (IS).

U pomoć su im priskočili pripadnici kurdskih paravojnih formacija, tzv. pešmergi, koji su nakratko uspjeli napraviti koliko-toliko siguran koridor kroz koji je prošao dio ljudi, uglavnom pripadnika zajednice jazida. Po njih su došli kamioni, traktori, bageri i magarci, a dio ih je uspio pobjeći i pješke.

Šokiranih lica panično su se kretali pustinjskim pravcem kojim su povremeno odjekivali rafali, s obzirom da boraca IS-a ima posvuda. Otišli su preko granice u Siriju gdje ih se dio smjestio u izbjegličkom kampu, a dio zaobilaznim putevima nastavio natrag prema Iraku do jednog drugog kampa.

TKO SU JAZIDI? Sićušni narod zbog kojeg je Barack Obama naredio zračne napade na džihadiste

No, na planini je ostalo još barem nekoliko desetaka tisuća ljudi, prema nekim procjenama čak 150.000 i njihova je sudbina krajnje neizvjesna. U subotu je Islamska država prema planini otvorila vatru, no nema podataka ima li poginulih. Na snimkama sa sjevera Iraka vidi se da se i jedan helikopter s humanitarnom pomoći našao pod džihadističkom paljbom.

Istovremeno, područje su u nekoliko navrata nadletjeli golemi američki transportni avioni te bespilotne letjelice kako bi unesrećenima iz zraka izbacili humanitarnu pomoć s najosnovnijim potrepštinama. Prema informacijama UN-a, prije no što je prva pomoć stigla, na nesnosnim je vrućinama, koje na Sindžaru vladaju tijekom dana, od žeđi umrlo više od 50 djece.

Agencija Reuters je u nedjelju izvijestila i o velikom masakru koji su počinili militanti. Prema riječima iračkog ministra za ljudska prava, ubili su čak 500 jazida, a dobar dio njih su žive zakopali u masovnu grobnicu. Stigla je i vijest o nekoliko stotina otetih jazidskih žena u Mosulu.

Islamska država jazide smatra hereticima i štovateljima đavla, zbog čega im prijeti pokoljem.

Američki predsjednik Barack Obama kasno u četvrtak odobrio je slanje humanitarne pomoći, ali i zračne napade na položaje džihadista, kako bi spriječio genocid na Sindžaru i zaštitio američke državljane stacionirane u Irbilu. Riječ je o glavnom gradu iračkog Kurdistana, u kojemu SAD ima veliki konzulat, a ondje se smjestilo i više desetaka 'vojnih savjetnika', koje je Obama u Irak poslao netom nakon pada Mosula.

Nedavno su islamisti pokrenuli novu ofenzivu zbog koje su se na velikim mukama našli kurdski borci, koji su dotad uspijevali pružati otpor i priječiti njihov prodor u Kurdistan. IS je toliko munjevito napredovao da su se borbe sasvim približile Irbilu, oko kojega su Amerikanci u prvim zračnim naletima već počeli bacati bombe.

Prije odlaska na godišnji odmor, Obama je u subotu u Bijeloj kući priznao da pojma nema koliko dugo će trajati američka akcija. Znakovito je tek napomenuo da se problem sasvim sigurno neće riješiti unutar sljedećih nekoliko tjedana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 23:49