RAT NA BLISKOM ISTOKU

KRVAVA BITKA: PRVI VELIKI PORAZ ISLAMSKE DRŽAVE Iračke snage uspjele vratiti kontrolu nad Tikritom

 AFP PHOTO / STR

Iračke snage koje se bore protiv militanata Islamske države za prevlast nad Tikritom sada imaju grad pod kontrolom, priopćio je irački premijer Haider al-Abadi u utorak na Iraqiya TV, javlja CNN .

Al-Abadi, koji je ujedno i vrhovni vojni zapovjednik priopćio je na državnoj televiziji da je grad oslobođen.

Dok je al-Abadi proglašavao pobjedu u Tikritu, borbe su se još uvijek mjestimično vodile. Iračke snage i Šiitska milicija zajedno sudjeluju u operacijama istjerivanja militanata ISIS.

- Iračke su snage došle do centra Tikrita i postavile stjeg na vrhu zgrade gradske uprave. Međutim, borbe se i dalje nastavljaju - priopćio je al-Abadi u televizijskom javljanju.

Inače, Tikrit se pod kontrolom ISIS-a nalazi od lipnja prošle godine. Oslobađanje grada dogodilo se svega nekoliko dana nakon savezničkih napada na uporišta militanata.

Upravo su zračni napadi, vođeni Sjedinjenim Američkim Državama, omogućili iračkim snagama kretanje kroz grada.

Tijekom sastanka iračkih dužnosnika prije oslobađanja Tikrita, al-Abadi je već proglasio operaciju uspješnom.

- Uspijeh tikritskog eksperimenta bit će ponovljen i u drugim područjima zbog rezultata postignutih na bojnome polju, na humanitarnoj razini, u zaštiti civila te malom broju žrtava s naše strane - tvrdi al-Abadi.

Iračke su snage više puta pokušale povratiti Tikrit otkako su militanti osvojili grad u sklopu širenja Islamske države, no nisu uspjele. Ova je operacija najveća u povijesti iračke vojske.

- Izenandili smo ISIS i naše su zračne snage, u suradnji s koalicijskim zračnim napadima, zadale teške udarce militantima i neprijateljima Iraka - navodi al-Abadi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 18:11