ŠTO JE SVE RADILA MUBARAKOVA TAJNA POLICIJA

Krv na podu ćelije u kojoj su ljudi bili vezani u lancima

Egipatska Državna sigurnost špijunirala je opoziciju i Mubarakove kolege
 AP

KAIRO - Ako su dokumenti koje egipatski aktivisti već nekoliko dana postavljaju na internet autentični, odgovore na pitanja što je sve radila egipatska tajna policija tijekom vladavine Hosnija Mubaraka svatko može dobiti na Facebooku i Twitteru. Te se mreže, naime, već nekoliko dana pune materijalom koji bi doista mogao biti iz arhive Mubarakova represivnog stroja, poznatog pod nazivom Državna sigurnost.

Pratili i suradnike

Prema spomenutim dokumentima, tajna je policija prisluškivala članove opozicije, među ostalim i Muhameda ElBaradeija. Pratili su i neke Mubarakove bliske suradnike te mnoge građane o kojima su stvarali dosjee. Tajna se policija bavila i “sređivanjem” izbora pa je tako pazila da ne bude pravog monitoringa na biračkim mjestima, a članovima Muslimanske braće branila je da se natječu u pojedinim okruzima. Kad je 2005. taj islamski pokret-stranka osvojio 88 mjesta u parlamentu, tajna je policija zapovjedila ministarstvima da se pobrinu da ne uspiju poboljšati život.

Prosvjednici su izvijestili i o prostorijama s podovima umrljanim krvlju i lancima, unutar zgrada tajne službe, koje su očito služile za mučenje. To potvrđuje i jedan od objavljenih memoranduma iz veljače 2008. u kojemu se navodi da zatvorenike treba zadržati u zatvoru i pustiti ih tek kad im zacijele rane.

Uhodio i zaručnicu

Agenti tajne službe svoje su ovlasti za špijuniranje, otmice i mučenje koristili i u privatne svrhe. Tako je jedna Egipćanka otkrila da ju je bivši zaručnik, na visokom položaju u agenciji, dao pratiti i dnevno dobivao iscrpna izvješća o njezinu kretanju.

Moguće je da su dokumenti s najstrašnijim zločinima već uništeni jer je pronađena zapovijed s datumom 26. siječnja o uništavanju svih tajnih dosjea.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 15:21