ZABRINUTI TALIJANI

Kruzer stoji nasukan već osam mjeseci: Costa Concordia bit će uklonjena tek na proljeće 2013. godine

Pri nasukavanju 290 m dugačkog kruzera poginulo je 30 ljudi, a dvoje ih se još uvijek smatra nestalima

RIM - Olupina kruzera Costa Concordia bit će uklonjena tek krajem proljeća 2013. s mjesta gdje se nasukala ispred toskanskog otoka Giglio, objavila je u ponedjeljak talijanska civilna zaštita.

Kruzer, koji se 13. siječnja nasukao blizu luke na Gigliju, trebao je prema ranijim predviđanjima biti uklonjen početkom 2013., a nove prognoze o rokovima dao je talijansko-američki konzorcij Titan-Micoperi koji je zadužen za uklanjanje ogromne olupine.

Udruga za zaštitu okoliša Legambiente poručila je istodobno kako je zabrinuta zbog odgode.

"Time značajno raste opasnost od onečišćenja mora", izjavio je glasnogovornik Legambientea Angelo Gentili.

Platforma duga 120 metara, uz pomoć koje bi se brod trebao ukloniti, prošlog je tjedna postavljena na lijevoj strani olupine. Njezina je zadaća omogućiti bušenje rupa za 30 metarske stupove, koji će biti učvršćeni na morskom dnu. Na njima će se postaviti druga, podvodna platforma, koja bi trebala stabilizirati olupinu kad je se ponovno uspravi.

Pri nasukavanju 290 metara dugačkog kruzera 13. siječnja poginulo je 30 ljudi, a dvoje ih se još uvijek smatra nestalima. Costa Concordia je plovila preblizu obale , okrznula je liticu i nagnula se na bok u trenutku kad je na njoj bilo više od 4.200 ljudi.

Kapetan broda Francesco Schettino, kojega državno odvjetništvo optužuje za višestruko umorstvo iz nehaja, havariju i napuštanje broda, u srpnju je pušten iz kućnog pritvora

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:16