IZ BRUXELLESA AUGUSTIN PALOKAJ

KRIZA SVE DUBLJA, GOTOVINE SVE MANJE Grčke banke u ponedjeljak ostaju zatvorene! Neće raditi cijeli tjedan?

 AFP

Grčke banke ostat će u ponedjeljak zatvorene, rekao je čelnik banke Piraeus Anthimos Thomopoulos u nedjelju nakon kriznog sastanka visokih grčkih vladinih i financijskih dužnosnika, koji je sazvan kako bi se dogovorile nove mjere oko sve dublje krize. Analitičari predviđaju da bi banke mogle ostati zatvorene sve do referenduma 5. srpnja.

- Ovo je nešto što ćemo morati riješiti tijekom noći uz pomoć grčkih vlasti, ali i vlasti u Frankfurtu - izjavio je za Radio BBC grčki ministar financija Yanis Varoufakis o zatvaranju banaka i kontroli prometa kapitala.

Grčki financijski izvor kazao je da će u ponedjeljak zatvorena ostati i atenska burza. Članovi grčkog Vijeća za financijsku stabilnost nakon sastanka nisu željeli reći nikakve pojedinosti o razgovorima ili eventualno prihvaćenim mjerama.

A još u nedjelju ujutro Europska središnja banka je dala malu nadu grčkim bankama da mogu još nekoliko dana izdržati pritisak nakon što je odlučila nastaviti davati novac iz programa pomoći za likvidnost. Ipak, ta naizgled pozitivna odluka nosi sa sobom i lošu vijest, a to je da se sredstva za grčke banke neće povećati.

Stručnjaci su predviđali da će možda na dan-dva to pomoći grčkim bankama da izdrže, ali ako građani nastave postojećom brzinom vaditi novac iz svojih banaka, grčke banke će i prije referenduma ostati bez gotovine.

Cipras za zatvaranje banaka okrivio EU i ECB

Pošto su Grci u subotu na njegovo iznenadno raspisivanje referenduma o uvjetima međunarodne financijske pomoći reagirali povlačenjem gotovine iz banaka, grčki premijer Aleksis Cipras u nedjelju je objavio da se banke u ponedjeljak neće otvoriti i za to okrivio europske partnere i Europsku središnju banku.

EU i ECB natjerali su ga na taj potez, rekao je Cipras i dodao da ne odustaje od referenduma zakazanog za iduću nedjelju.

"Odbijanje zahtjeva grčke vlade da joj nakratko produže trajanje programa, čin je bez presedana po europskim standardima i dovodi u pitanje pravo suverenog naroda na odlučivanje", rekao je Cipras u televizijskom obraćanju naciji.

"Zbog te je odluke ECB danas morao ograničiti sredstva dostupna grčkim bankama i prisilio je središnju grčku banku da predloži zatvaranje banaka i ograničavanje iznosa koji se smiju podignuti".

Nije rekao koliko će banke biti zatvorene niti koliko će trajati ograničenje kretanja kapitala, ali jedan izvor rekao je za Reuters da je "preporuka da to bude šest dana", do referenduma.

Dodao je da je novi zahtjev za produžetak aktualnog programa pomoći koji istječe 30. lipnja poslao čelnicima eurozone, Europske središnje banke, Europskoj komisiji, Europskom parlamentu i Vijeću Europske unije.

"Čekam njihov hitan odgovor na temeljni demokratski zahtjev", rekao je i dodao da bi udovoljenje tom zahtjevu moglo ECB potaknuti da ponovno osigura likvidnost.

"Jedno je sigurno: odbijanje kratkog produženja te pokušaj da se poništi demokratska procedura duboko su uvredljivi i sramotni za europsku demokratsku tradiciju", rekao je grčki premijer.

SAD poziva EU i MMF da zadrže Grčku u eurozoni

WASHINGTON - Visoki američki dužnosnici umiješali su se ovaj vikend u grčke financijske probleme pozivom Međunarodnom monetarnom fondu i Europskoj uniji da osmisle plan oporavka koji bi Grčku zadržao u eurozoni.

U nizu odvojenih subotnjih telefonskih razgovora s direktoricom MMF-a Christine Lagarde i ministrima financija Njemačke i Francuske, američki ministar financija Jack Lew pozvao je sve sugovornike da "pronađu održivo rješenje koje Grčku stavlja na put reformi i oporavka unutar eurozone", kaže se u nedjeljnom priopćenju američkog ministarstva.

U priopćenju koje je Reutersu dao glasnogovornik, Lew kaže kako je "za sve strane važno da nastave surađivati u traženju rješenja, što podrazumijeva i raspravu o mogućem otpisu grčkoga duga", uoči referenduma o uvjetima financijske pomoći zakazanom za iduću nedjelju.

Čelnica MMF-a Christine Lagarde rekla je u nedjelju da je razočarana zastojem u pregovorima kojima bi trebalo spriječiti grčki bankrot, ali je i dodala da je eurozona "u snažnoj poziciji" i može učinkovito reagirati na promjenu stanja.

U priopćenju Lagarde poziva na uravnotežen pristup obnovi ekonomske stabilnosti i rasta u Grčkoj, uz provođenje strukturnih i fiskalnih reforma te naglašava spremnost na nastavak pregovora.

I predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker pokušao je u zadnji čas u nedjelju nagovoriti Grčku da pristane na dogovor koji bi je spasio od bankrota te rekao kako su pregovorima "vrata i dalje otvorena".

Juncker se obratio izravno grčkim glasačima. Komisija je objavila dokument za koji tvrdi da je ublažena ponuda koju su grčki pregovarači razmatrali u petak navečer u Bruxellesu kad je stigla vijest da je premijer Aleksis Cipras odbacio ponudu i odlučio raspisati referendum.

"U interesu transparentnosti i radi informiranja grčkoga naroda", obrazložio je Juncker na Twitteru koji je objavljen i na grčkom. Šef Europske komisije dodao je poveznicu na dokument od deset stranica proračunskih i drugih "prethodnih postupaka" službene Atene, za koje su se EU, ECB i MMF dogovorili da budu uvjeti za davanje nove gotovinske pomoći Grčkoj. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 10:49