DIPLOMATSKI RAT

Kremlj ne želi slušati ‘prodike Bruxellesa‘, a diplomate su protjerali u znakovitom trenutku

Odnosi između Rusije i EU nisu bili na ovako niskim granama još od aneksije Krima
Crveni trg, Moskva
 Kirill Kudryavtsev/AFP

Nema mira ni poboljšanja u odnosima Moskve i Bruxellesa koji su pali na najnižu razinu u posljednjih nekoliko godina, od aneksije Krima 2014. godine.

Odnosi između Rusije i EU, očito i nakon posjeta prvog europskog diplomata Josepa Borrella Moskvi ostaju i dalje napeti, loši i nelagodni, uglavnom zbog slučaja Navaljni, koji je do maksimuma opteretio te veze i kontakte.

Naime, baš kad je Josep Borrell završavao svoj razgovor s domaćinom, prvim Putinovim diplomatom Sergejem Lavrovom, objavljeno je da je Rusija protjerala trojicu diplomata - švedskog, njemačkog i poljskog - zbog, kako su rekli, sudjelovanja u antirežimskim prosvjedima 23. siječnja, u znak podrške uhićenom oporbenom političaru Alekseju Navaljnom.

Riječ je o poljskom i njemačkom diplomatu iz konzulata u Sankt Peterburgu te švedskom iz veleposlanstva u Moskvi. Rusi tvrde da su diplomati bili sudionici prosvjeda te da je to nespojivo s njihovim radom i statusom pa su uputili, osim toga, prosvjedne note veleposlanstvima tih triju država. Iz tih su zemalja odbacili optužbe, a iz Varšave je već najavljeno i protjerivanje jednog ruskog diplomata.

Činjenica da su diplomati proglašeni personama non grata baš tijekom boravka i razgovora Josepa Borrella s ruskim dužnosnicima (Putin ga neće primiti) pokazuje da su pozicije zauzete i da ni jedna strana ne namjerava popustiti. Razgovor dvojice diplomata očito nije bio "diplomatičan", ruska strana nastupila je vrlo odlučno i jasno dala do znanja da neće popustiti u pitanju Navaljnog, što smatraju isključivim svojim unutarnjim sigurnosnim pitanjem koje će riješiti onako kako smatraju da treba i po cijenu daljnjeg zaoštravanja odnosa s EU.

'Ne želimo prodike Bruxellesa'

- Nedostaje normalnog u odnosima između Rusije i EU, dva najvažnija igrača na euroazijskom prostoru. To je neprirodna situacija - rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov europskom kolegi Borrellu koji je stigao u dvodnevni posjet kao prvi šef diplomacije EU nakon pune tri godine. Do susreta je došlo u delikatnom trenutku kad Rusiju potresaju masovni antirežimski prosvjedi zbog podrške osuđenom oporbenom čelniku Alekseju Navaljnom, kojemu je jučer počelo suđenje u novom odvojenom procesu zbog, kako je rečeno, "klevete na račun ruskih vojnih veterana iz vremena Drugog svjetskog rata". Rusi su odmah napomenuli Borrellu da nemaju namjeru "slušati prodike Bruxellesa" o Navaljnom te da će to protumačiti kao miješanje u unutarnje stvari.

Sergej Lavrov pozvao je EU na jačanje suradnje, ali i istaknuo "načela nemiješanja u unutarnja pitanja suverenih država Zapadnog Balkana te bivših sovjetskih republika", očito pikirajući na interes EU prema stanju u Ukrajini i Bjelorusiji. Josep Borrell je pak rekao da se EU u slučaju Navaljnog ne miješa u ruske unutarnje stvari iako je priznao da su upravo zbog tog slučaja odnosi "vrlo napeti" i na najnižoj u točki.

Dapače, Borrell je istaknuo da je ovdje riječ o univerzalnim načelima i međunarodnim obvezama koje je Rusija kao članica OESS-a i Vijeća Europe prihvatila i kad su u pitanju vlastiti građani. Josep Borrell izrazio je želju da se susretne i s Navaljnim, što Moskvi nije dobro sjelo, a poručeno je da to može odobriti samo "sud prema ustaljenoj proceduri" te, kako se čini, od toga neće biti ništa. Rusija Navaljnog prokazuje kao stranog agenta, a njegovu Udrugu za borbu protiv korupcije (Fond borbi s korupcije - FBK) naziva stranom agenturom.

Bruxelles će 22. veljače raspravljati o slučaju Navaljni, kad bi se moglo očekivati i uvođenje novih sankcija prema Rusiji, a najviše ih zanima sudbina strateškog plinovoda Sjeverni tok 2, čija je daljnja gradnja trenutačno pod velikim znakom pitanja jer se veliki dio članica EU protivi tom projektu iza kojeg stoje Rusija i Njemačka. Inače, Leonid Volkov, bliski suradnik Navaljnog, kaže da do proljeća slijedi stanka u prosvjedima te da će se ponovno aktivirati s približavanjem rujanskih parlamentarnih izbora.

Nadaju se splasnuću bunta

Kremlj je čvrstog stajališta da neće popustiti kad je riječ o Navaljnom, čak i da se (privremeno) opet zakomplicira pitanje gradnje Sjevernog toka 2 i nastave napetosti s EU, ali se nadaju da će zbog interesa Europe za njihovo cjepivo protiv korone Sputnik V ipak stvari "izjednačiti", a i da će odlaskom Navaljnog u zatvor splasnuti intenzitet bunta te polako padati u "zaborav" i interes Bruxellesa za njega, a Putin će uvijek imati nešto u rukavu, kao sada cjepivo, čime može izgladiti odnose i pokazati da je on ipak važniji od jednog, nedovoljno jakog, ali bučnog opozicionara. Rusija zagovara čvrstu politiku i neće popustiti te će "vrijeme izliječiti" odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 12:52