NACIONALNA PRAKSA

KREĆE EKSPERIMENT Država plaća majkama 1800 kuna za dojenje

Zagreb 101009.Udruga Roda organizirala je javno dojenje na trgu bana J. Jelacica u Zagrebu pod nazivom proslavimo dojenje zajedno. To je akcija koja se provodi sirom svijeta i u kojoj se okupljaju majke s djecom i doje zajedno na javnom mjestu, reklamirajuci na taj nacin dojenje u javnosti i saljuci poruku da dojenje na javnom mjestu mora biti zasticeno i prihvaceno, te time ohrabruju i druge majke da se odvaze hraniti svoje dijete bilo gdje i na taj nacin i stvarno ucine dojenje onakvim kakvo jest - jednostavno i prakticno.Foto: Sinisa Sunara / Cropix
 Siniša Sunara/CROPIX

U sklopu eksperimentalne sheme koja upravo kreće u siromašnim dijelovima južnog Yorkshirea i Derbyshirea u Velikoj Britaniji, majkama malih beba za dojenje najmanje dva mjeseca, plaćat će se 200 funti u obliku vaučera za kupovinu.

Vaučere financira vlada u suradnji s istraživačkim medicinskim sektorom i eksperiment će se provesti na 130 žena koje rode od sada do ožujka. Ako uspije, to bi mogla postati nacionalna praksa u Britaniji.

Ovakvi financijski nisu novost u tamošnjem zdravstvu, dosad su pokušavali plaćati ljude da prestanu pušiti i da mršave. Ovo je prvi put da to primjenjuju na dojenje.

Majke će vaučere moći koristiti u supermarketima i trgovinama odjeće. Odabrana su područja gdje žene najmanje doje, projsečno samo četvrtina majki doji svoju djecu i to najdulje dva mjeseca.

Prosjek u Velikoj Britaniji je 55 posto dojilja. Patronažne sestre i primalje bit će zadužene za evidenciju dojenja. Tim koji je osmislio program tvrdi da je dojenje izvor zdravstvene nejednakosti i ističu da istraživanja pokazuju kako ono sprečava zdravstvene probleme kod djece i kasnije dobro učenje.

Kritičari, naravno, upozoravaju da dojenje nije motivirano materijalnim pa neće pomoći ni 200 funti i da se ono treba poticati boljom podrškom i savjetima mladim majkama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:40