DRAMA U KENIJI

KRAJ OPERACIJE U ŠOPING CENTRU SMRTI Specijalci: 'Kontroliramo sve katove'

 Sipa

Akcija kenijskih snaga sigurnosti protiv islamista koji već dva dana drže taoce u trgovačkom središtu Westgate u Nairobiju je pri završetku, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Joseph Ole Lenku.

U šoping centru se od subote skrivaju islamski teroristi koji su za taoce uzeli oko 40 osoba. Svjedoci tvrde da su se četiri snažne eksplozije čule iz Westgatea, a potom se crni, gusti dim počeo dizati iznad centra i zvuci žestoke pucnjave. Strahuje se da su se neki militanti raznijeli, te da su neki od njih bili odjeveni u žene.

OVA ŽENA ORGANIZATOR JE POKOLJA U KENIJI 'Bijela udovica' supruga je bombaša iz londonske podzemne

VIDEO: POKOLJ U ŠOPING CENTRU Objavljene dramatične snimke, među teroristima i Amerikanci?

- Mislim da je operacija pri završetku. Ubijena su dvojica terorista, a većina taoca su oslobođeni", rekao je na konferenciji za novinare. "Kontroliramo sve katove, teroristi ne mogu pobjeći", dodao je.

Ministar je kazao da su gotovo svi taoci evakuirani iz centra, a poginule su, po njegovim podacima, 62 osobe.

Militantna skupina al-Šabab poručila je da njezini borci zahtijevaju da Kenija povuče svoje postrojbe iz Somalije, gdje se godinama bore upravo protiv te skupine povezane s al-Qa'idom.

Američki FBI istražuje tvrdnje da su i američki državljani među napadačima šoping centru, javlja CNN.

Na jednom je Twitter profilu objavljeno devet imena za koje su izvori iz militantne skupine al-Šabab, koja je preuzela odgovornost za napade, CNN-u rekli da su imena napadača iz šoping centra Westgate u Nairobiju. Ako je to istina, tri napadača su iz Sjedinjenih Država, dva su iz Somalije, a po jedan je iz Kanade, Finske, Kenije i Britanije. Twitter profil koji je imena objavio u međuvremenu je suspendiran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 20:34