ŠTITIO PODATKE

Krah Wikileaksa: Assangeov pomoćnik izbrisao 3.500 tajnih dokumenata i dao otkaz

 AFP

WikiLeaks se proslavio objavljivanjem tajnih dokumenata vlada i korporacija time se profilirajući kao jedina sigurna opcija za zviždače iz cijelog svijeta. Tom snu je očito došao kraj, jer je odlazak jednog od osnivača WikiLeaksa Daniela Domscheita-Berga zabio prvi čavao u lijes te organizacije, a najnovije otkriće ju je vrlo vjerojatno pokopalo. Berg je otkrio kako je nedugo prije svog odlaska iz Wikileaks baze izbrisao 3.500 neobjavljenih dokumenata, uključujući i one za koje je Julian Assange obećavao da će 'urušiti neke banke', kao i cijeli popis osoba koje nemaju pravo letenja u SAD-u, piše The Age .

- Primio sam upozorenje jednog obavještajnog stručnjaka kako je Berg bio u kontaktu s FBI-jem u nekoliko navrata te kako su infomacije koje im je pružio bila 'od pomoći' - komentirao je Assange odlazak svog do jučer najboljeg suborca.

Berg svoj odlazak vidi drugačije te naglašava kako je dokumente izbrisao kako bi sačuvao njihovu vjerodostojnost. Assangea vidi kao nikogovića koji ne zna zaštiti servere niti podatke na njima - u čemu očito ima zrno istine s obzirom da je Berg uspio izbrisati toliku količinu dokumenata bez da se upali kakav alarm. Njegov potez bi također bio besmislen da Wikileaks koristi naviku gotovo svih korisnika kompjutera - sigurnosne kopije.

Sudbina Wikileaksa u ovom trenutku ne izgleda svijetla - Bergov odlazak, Assange je i dalje u kućnom pritovoru zbog optužbi za silovanje, a donacije ne stižu zbog blokade koju je PayPal stavio na njihov račun.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:25