ODJEKUJU DETONACIJE

KRAH PRIMIRJA? Ukrajina u plamenu: 'Čuju se snažne eksplozije, građani bježe u panici'

 AFP

Tek nešto više od 24 sata nakon što je na snagu stupilo primirje, na jugoistoku Ukrajine čule su se snažne detonacije i rafalna paljba. Eksplozije su odjekivale u istočnim predgrađima Mariupolja, na ukrajinskoj liniji obrane, ali nije jasno tko je otvorio vatru.

Na fotografijama iz Mariupolja vidi se jedna ukrajinska kontrolna točka u plamenu, a agencije javljaju da su na istom području planuli i benzinska crpka, jedno industrijsko postrojenje te kamion.

S ukrajinske strane tvrde da su na njihove položaje oko Mariupolja doletjele rakete tipa Grad, a CNN je javio da je dio građana u panici tijekom noći pokušao pobjeći iz grada. Ukrajinski izvori spominju nepotvrđene informacije o tenkovima i transporterima te proruskim volonterima koje su kamionima tijekom noći prevozili prema području blizu Mariupolja pod kontrolom separatista.

Mariupolj je grad od oko pola milijuna ljudi blizu obale Azovskog mora. Ondje su borbe počele prije nekoliko tjedana, prema jednom scenariju kako bi se odvratilo pažnju Ukrajinaca koji su tada još napredovali u suzbijanju pobune na području Donjecka i Luganska, a prema drugom scenariju (koji ne isključuje prvi) kako bi Rusi dobili kopneni koridor do anektiranog Krima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 13:06