TREBAO JE BITI POSAO STOLJEĆA

Krah Facebooka na burzi: Dionice u odnosu na četvrtak pale za 18 posto!

U samo dva dana bogatstvo osnivača Facebooka Marka Zuckerberga palo je za 2,2 milijarde dolara
 AP

Trebao je to biti posao stoljeća - no već drugi dan rada burzi nakon inicijalne ponude dionice Facebooka pale su za 11 posto.

U ponedjeljak su na kraju dana dionice Facebooka vrijedile 34,03 dolara, 11 posto manje od 38 dolara po koliko su se prodavale u četvrtak. U samo dva dana bogatstvo osnivača Facebooka Marka Zuckerberga palo je za 2,2 milijarde dolara, Dustin Moskovitz (27), koji je kompaniju osnovao zajedno s Zuckerbergom izgubio je 580 milijuna dolara, a Eduardo Saverin, također suosnivač, (30) “lakši” je za 239 milijuna.

No, pad se nastavio i danas tijekom trgovanja uoči otvaranja burzi - dionice su pale za još 3,05 dolara i sada vrijede 30,98 dolara. Američki mediji današnji su pad pripisivali otkriću agencije Reuters da je investicijska banka Morgan Stanley, koja je vodila izdavanje Facebookovih dionica, nekoliko dana uoči njihova uvrštavanja na burzu svoje najveće klijente upozorila da smanjuje svoja očekivanja od kompanije Marka Zuckerberga.

Procjenu je donio bankin glavni analitičar za internet, nakon što je Facebook američkoj Komisiji za vrijednosne papire (SEC) predao dokumente u kojima je izrazio sumnju glede daljnjeg rasta svojih prihoda zbog ubrzanih migracija njegovih korisnika na mobilne uređaje.

Upozorenje je navodno iznenadio mnoge potencijalne investitore i vjerojatno je već u petak, prvog dana kotiranja na burzi, pridonijelo slabijem rastu cijena dionice Facebooka od očekivanog. Facebookove su dionice u petak prvo skočile na 42,05 dolara pri otvaranju, potom cijeli dan fluktuirale između 45 i 38 dolara, da bi na zatvaranju burze vrijedile 38,23 dolara.

Zbog slabih rezultata dionica u ponedjeljak i utorak, na Wall Streetu je odmah počelo traženje krivca. Prema nekima Morgan Stanley je cijenu postavio previsoko: Facebook je originalno planirao dionice ponuditi po cijeni između 28 i 35 dolara, no nekoliko dana prije uvrštavanja na burzu, cijena je povećana na između 34 i 38 dolara. Upozorenje o lošijim izgledima tvrtke navodno je došlo neposredno prije nego što je određeno da će početna cijena biti 38 dolara i da će ponuđeno biti 25 posto dionica više od prvotnih planova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:57