NE OSJEĆAJU SE DOBRO

Kradljivci kobalta u bolnici

 AFP

Šest osoba je uhićeno pod sumnjom da su u ponedjeljak otele kamion s "iznimno opasnim" radioaktivnim medicinskim otpadom i prevezeno u bolnicu sa simptomima radijacijske bolesti. Policija je zbog toga jučer blokirala pristup bolnici u Pachuhi u središnjoj meksičkoj državi Hidalgo budući da je javljeno da je primljeno šest pacijenata sa simptomima mučnine, vrtoglavice i drugim mogućim znakovima trovanja.

Kontejner s medicinskom opremom koji je sadržavao radioaktivne tvari pronađen je napušten dva dana nakon krađe koja se dogodila ranije ovog tjedna. Vozač koji je vozio otpadni materijal iz jedne bolnice izjavio je kako su ga dva naoružana muškarca pod prijetnjom oružja istjerala i odvezla se u kombiju.

Vlasti su objavile kako su svi koji su došli u dodir s opasnim kobaltom-60 bili izloženi radijaciji opasnoj po život. Dva se dana tragalo za kombijem, a vlasti su putem medija objavile što se nalazi u kombiju i kakva opasnost prijeti.

Kradljivci vjerojatno nisu bili svjesni što je među plijenom. Bolnice su, pak, obaviještene da bi mogle dobiti pacijente sa simptomima trovanja. Šestorka je, saznaje se danas iz bolnice, pod strogim nadzorom i izolirana dok traju pregledi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:27