OSTAVILI GA U POLJU

KRADLJIVCI ĆE UMRIJETI OD RADIJACIJE 'Nisu ni znali što su ukrali, primili su smrtonosnu dozu'

 AFP

Meksičke vlasti objavile su da su pronašle opasni radioaktivni materijal koji je ukraden ovog tjedna. Kradljivci su ga izvadili iz zaštitnog spremnika i ostavili u polju u meksičkoj državi Hueypoxtla, a Međunarodna agencija za atomsku energiju upozorila je kako bi se oni mogli suočiti sa smrću ukoliko su bili izloženi zračenju.

- Biti izložen ovoj količini radioaktivnog zračenja bez zaštite će se vrlo vjerojatno pokazati smrtonosnim, tvrdi jedan od stručnjaka.

VIDEO: U ČIJIM SU RUKAMA MATERIJALI ZA RADIOAKTIVNU 'PRLJAVU BOMBU'? Nestali danas u pljački kamiona u Meksiku

Prema priopćenju Agencije ekstermno opasni materijal koji se koristi za medicinske svrhe izvađen iz zaštitne kutije u kojoj je pohranjen, ali nije oštećen i nema znakova radijacije u području gdje je pronađen.

Ipak, upozoravaju da bi izloženost tom radioaktivnom materijalu od samo par minuta do sat vremena mogla biti smrtonosna.

Za sada se ne zna koliko su kradljivci bili dugo izloženi zračenju kao ni oni koji su ga pronašli.

Meksičke vlasti su objavile i to da su pregledale članove jedne obitelji koja je prošla pored kontejnera u kojem se nalazio materijal, ali nisu pronašli tragove zračenja.

Inače, u kamionu koji je ukraden blizu Mekixa prevozio se kobalt 60 iz bolnice u Tijuani. On se koristi u radioterapiji.

Ta radioaktivna tvar ne može se upotrijebiti za izradu konvencionalne nuklearne bombe, no u teoriji se može iskoristiti u izradi "prljave bombe", ukoliko se kombinira s konvencionalnim eksplozivom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:48