ZAŠUTJELI TELEFONI

Kosovske vlasti isjekle kabele mobilnih operatera iz Srbije

 Boris Kovačev/Cropix

Središnji dio Kosova danas je ostao bez signala fiksne i mobilne telefonije nakon što su posebne policijske postrojbe odnijele i uništile opremu na baznim telekomunikacijskim postajama, javlja Blic.

Predstavnici Kosovske regulatorne agencije za telekomunikacije isključili su danas 14 baznih stanica Telekoma Srbije, Telenora i VIP mreže, a za sutra su najavili isključenje i preostalih 10, izjavio je ministar za rad i socijalnu skrb u kosovskoj vladi Nenad Rašić.

Ministar tvrdi da je u razgovoru s čelnicima Agencije tražio prekid presijecanja kabela i isključivanja antena mreže mobilne telefonije.

- Tražio sam kompromis i prekid razaranja sustava telekomunikacija - rekao je Rašić i istaknuo da su mu u Agenciji kazali da će sutra nastaviti isključivanje antena i preostalih 10 mobilnih sustava na Kosovu.

Na zahtjev Kosovske agencije za telekomunikacije specijalne postrojbe Kosovske policije rano jutros odnijele su odašiljače i demontirale opremu mobilne telefonije kompanija iz Srbije na području Gračanice, Lipljana, Obilića i Kosovske Vitine. Trenutno u tom dijelu Kosova nema signala spomenute tri mreže, ili je veoma otežan.

Kosovske vlasti smatraju da je rad kompanija za mobilnu telefoniju iz Srbije na teritoriju Kosova ilegalan zbog toga što nemaju dozvolu Regulativne uprave za telekomunikacije i ne plaćaju poreze na Kosovu.

Uprava Doma zdravlja u Gračanici danas je najoštrije prosvjedovala zbog prekidanja telefonskih veza u području središnjeg Kosova, upozoravajući da se takvim "antihumanim i anticivilizacijskim aktom" ugrožavaju ljudski životi.

- U slučaju eventualnih medicinskih komplikacija ili smrtnog ishoda pacijenata kojima se ne može pružiti adekvatna pomoć zbog prekida komunikacija, odgovornost će snositi oni koji su izazvali ili izravno pridonijeli postojećoj situaciji - navodi se u priopćenju DZ Gračanica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 04:35