NOVA KRIZA

KOSOVO ZABRANILO DOLAZAK DAČIĆU Beograd prijeti: 'Odustajemo od EU. Srbija ne smije dozvoliti poniženja'

Premijer Srbije Ivica Dačić planirao je u petak posjetiti Štrpce, većinski srpsko mjesto na Kosovu , ali su mu iz kosovske vlade poručili da ne smije doći. Dačić je htio sudjelovati na početku kampanje za lokalne izbore 3. studenoga i pozvati Srbe s Kosova da izađu na te izbore, prve koje ne bi bojkotirali otkako je Kosovo proglasilo nezavisnost.

U skladu s procedurom, Dačić je preko predstavništva EU, gdje je smješteno predstavništvo Kosova u Beogradu, zatražio dozvolu za posjetu enklavi Štrpce. Umjesto da dobije dozvolu, zamjenik premijera Kosova Hajredin Kuci izjavio je da od početka do kraja kampanje nijednom političaru iz Srbije neće dozvoliti dolazak.

"Ne želimo da se dužnosnici Beograda upliću u kosovske izbore," rekao je Kuci.

Premijer Srbije zbog toga je zaprijetio da će prekinuti pregovore s Bruxellesom ako Priština ne povuče tu zabranu. Danas službeno počinje predizborna kampanja za lokalne izbore na Kosovu 3. studenoga. Za Beograd su ti izbori važan test pred očima Europske unije, i o tome hoće li sve proći u redu ovisi im nastavak pregovora. Izbori bi trebali biti prvi korak u integraciji većinski srpskog sjevera Kosova s ostatkom zemlje.

Odluka Prištine o zabrani dolaska dužnosnika iz Beograda je neprimjerena, iracionalna i besmislena, osudio je potez prvi potpredsjednik vlade Srbije Aleksandar Vučić.

"Srbija ne smije dozvoliti i trpiti poniženja", poručio je Vučić. Rekao je da premijer i on trebaju razgovarati i sa predsjednikom Tomislavom Nikolićem kako bi zauzeli jedinstven stav. Usprkos teškim riječima, male su šanse da će Srbija doista prekinuti pregovore s EU i odustati o dosadašnjih dogovora s Prištinom nakon toliko obavljenog posla. "Srbija ne smije dozvoliti da njena reakcija bude zloupotrebljena", istaknuo je Vučić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:24