NERVOZA NA GRANICI

Kosovo: Policajac ranjen u sukobu na granici sa Srbijom sinoć podlegao ozljedama

Oliver Ivanović, srpski državni tajnik ministarstva za Kosovo, upozorio je kako bi situacija ponovo mogla 'eskalirati'
Kosovo police units wait near blockades setup by Kosovo Serbs on the Leposavic-Mitrovica road as a response to the capturing of two border crossings by Kosovo police, who seek to enforce an embargo of Serbian goods, near Leposavic, on July 26, 2011. Kosovo special police units on July 25 took control of two border crossings to enforce a new ban on imports from Serbia in a tit-for-tat move against the embargo imposed by Belgrade since 2008, when Kosovo unilaterally declared its independence. AFP PHOTO / SASA DJORDJEVIC
 SASA DJORDJEVIC

NOVO >>>> 8:26 Kosovski policajac ranjen u neuspjelom pokušaju prištinske policije da preuzme kontrolu nad dva granična prijelaza sa Srbijom, u utorak navečer podlegao je ozljedama, javlja lokalna policija.





Enver Zumberi, 32-godišnji otac troje djece, pogođen je metkom u glavu kada je zapucano na kosovski policijski konvoj. Jedan njegov kolega ranjen je u eksploziji bombe, no on se oporavlja u bolnici u Prištini.

21:20 - Prema neslužbenim infomacijama u okršaju kosovskih i srpskih policajaca ranjeno je troje Srba. Već je potvrđeno s obje strane kako je jedan kosovski policajac ranjen u sukobu te je prema posljednjim informacijama helikopterom prebačen u prištinsku bolnicu na hitnu operaciju.

Međunarodni ured za civile (ICO) je ustvrdio kako je akcija kosovske strane bila legitimna jer ima pravo osiguravati svoju granicu i stabilnost za svoje građane. NATO je naglasio kako je vrlo važno mirno rješavanje situacije na Kosovu, a upravo u tu svrhu su, kako navode, poslali dodatne snage za osiguravanje kosovske granice.

Srpska strana je već pozvala na dijalog, a postignut je i dogovor KFOR-a i Prištine da se kosovske snage povuku iz područja u kojima vlada napetost.

19:31 - Predsjednik Srbije Boris Tadić je odbacio mogućnost ulaska njegove zemlje u rat s Kosovom te je izrazio uvjerenost u diplomatsko rješenje napetosti. Kosovski premijer Hashim Taci s druge strane poručuje kako sa Srbijom neće biti kompromisa, tako da je diplomatska situacija između dvije zemlje i dalje napeta. Ipak, prema najnovijim saznanjima s terena, situacija se polako stabilizira.

Srpski državni tajnik u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je situaciju na Kosovu ocijenio 'delikatnom' te je pozvao na zajedničko prevladavanje krize i povratak na stanje od prije nekoliko dana. Radikalniji srpski političari su glasno izjavili svoje neslaganje s 'povratkom na staro', unatoč ocjenama analitičara kako bi ratni sukob loše završio za srpsku stranu.

Situaciju dodatno komplicira izvještaj o ranjenom kosovskom policajcu. Prema srpskim izvještajima navedeni policajac je ranjen u nogu, a Priština javlja kako je pogođen u glavu u sukobima koji su izbili između dvije zemlje. Za sada nema izvještaja o žrtvama na srpskoj strani. Nove snage KFOR-a su dovedene u područje kako bi spriječile moguće eskaliranje sukoba.

14:00 - Jedinice kosovske policije povukle su se s prijelaza Jarinje kod Leposavića te oko 13 sati i s prijelaza Brnjak nakon što je postignut dogovor predstavnika Beograda, Prištine i KFOR-a. Najsporniji prijelaz, Jarinje, sada nagledaju vojnici KFOR-a.

11:20 Blic javlja kako su u toku pregovori zapovjednika KFOR-a Erharda Bühlera i šefa pregovaračkog tima Beograda Borislava Stefanovića i ministra za Kosovo i Metohiju Gorana Bogdanovića. Razgovori se odvijaju na otvorenom u blizini blokade u Leposaviću, no kako se čini rješenje je još dosta daleko.

Srpska delegacija očekuje da će se kosovska policija povući s graničnih prijelaza koje je zauzela na sjeveru Kosova prema Srbiji.

Blic navodi i kako je kosovski ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi Ministar unutrašnjih izjavio je danas da su petorica pripadnika specijalne policijske jedinice Rose povređena na sjeveru Kosova, gdje su u ponedeljak navečer sudjelovali u akciji zauzimanja prelaza prema centralnoj Srbiji - Brnjak i Jarinje. Kako se neslužbeno doznaje, jedan od policajaca je podlegao povredama.

Agencija AP piše kako je najmanje jedan policajac ranjen.

Kosovski premijer Hashim Thaci, navodi se, zapovijedio slanje još pripadnika posebnih postrojbi na prijelaz Jarinje u cilju uspostavljanja kontrole tog prijelaza.

______________

PRIŠTINA - Kosovske specijalne jedinice u ponedjeljak navečer krenule su u akciju zauzimanja graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova, priopćio je Kosovski ministar unutarnjih poslova Bajram Rexhepi za Kosovsku televiziju.

Policijske su snage uspješno preuzele prijelaz Brnjak, no kod prijelaza Jarinje probleme su im stvarali kamioni natrpani pijeskom te skupina lokalnih Srba koji im nisu željeli dozvoliti da se tamo i stacioniraju.

Kosovski mediji javljaju kako EULEX, europska policijska i sudska misija na Kosovu, ne surađuje s kosovskom policijom već joj blokira pristup prijelazu Jarinje.

Za spomenute je prijelaze bila odgovorna carina EULEX-a, a na njima su radili i Srbi koji su zaposleni u policiji Kosova.

Neposredno prije početka akcije predsjednik vlade Kosova Hashim Thacim smijenio glavnog ravnatelja Kosovske policije Reshata Maliqia.

Novo zahlađenje odnosa Kosova i Srbije nastao je kada je kosovska vlada je u srijedu donijela odluku da zabrani uvoz robe iz susjedne zemlje. Bio je to recipročni odgovor na činjenicu da Srbija ne priznaje pečat kosovske carine i priječi izvoz robe s Kosova u Srbiju.

Oliver Ivanović, srpski državni tajnik ministarstva za Kosovo, upozorio je kako bi situacija ponovo mogla 'eskalirati'. Dodao je kako sada očekuje reakciju KFOR-a i EULEX-a.

Kosovo je neovisno od 17. veljače 2008. godine i do sada je priznato od strane 77 država svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:36