'STAVOVI 19. STOLJEĆA'

Kontroverzna izjava najbogatije žene svijeta: 'Lijenčine bi trebale prestati piti i pušiti i početi malo više raditi!'

Od oca rudarskog magnata naslijedila je poslovno carstvo koje danas vrijedi preko 20 milijardi dolara
 YouTube

Najbogatija žena na svijetu, Australka Gina Rinehart , našla se pod salvom kritika nakon što je izjavila da bi oni koji su ljubomorni na njezino bogatstvo trebali "prestati piti, pušiti i družiti se i početi više raditi". Rinehart je svojim rudnicima izgradila poslovno carstvo vrijedno preko 20 milijardi dolara, no dobar dio tog bogatstva i rudnika naslijedila je 1992. od svog oca, magnata Langa Hancocka .

Rinehart smatra da upravo superbogataši poput nje najviše rade kako bi pomogli siromašnima jer ulažu svoj novac i otvaraju radna mjesta. Stoga je predložila da vlada snizi minimalnu plaću i poreze kako bi stimulirala zapošljavanje. Poznata je i po svom stavu da Australiji prijeti velika opasnost ako krene stopama europskih gospodarstava "koje su uništili socijalistička politika, visoki porezi i pretjerana regulacija".

- Komentari Gine Rinehart produkt su osobe koja nikada nije morala zarađivati za život i uvreda su milijunima zaposlenih Australaca koji nisu već u startu imali čitavo bogatstvo naslijeđeno od oca i koji nisu mogli tjerati političare da rade njima u korist zbog tog bogatstva, oštro je izjavila predstavnica sindikata Ged Kearney.

- Njezini stavovi zapeli su u 19. stoljeću, dodala je Kearney.

Kritikama se pridružio i potpredsjednik australske vlade, ministar financija Wayne Swan , koji je njezine izjave također opisao kao "uvredu milijunima zaposlenih koji svakodnevno rintaju da bi prehranili djecu i platili račune".

Da je po njezinom, tvrde kritičari, Australija bi postala zemlja sa samo dvije klase – superbogate elite i siromašnih radnika. Ekonomisti procjenjuju da gđa. Rinehart zaradi gotovo 6 milijuna kuna svakih 30 minuta. Samo ove godine zaradila je nevjerojatnih 11 milijardi funta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 04:16