IMIGRACIJSKA REFORMA

Kongres protiv Obame

 AFP

WASHINGTON Predsjednik Zastupničkog doma američkog Kongresa John Boehner izjavio je u petak da plan imigracijske reforme predsjednika Baracka Obame podriva šanse za donošenje zakona dvostranačkim konsenzusom.

Boehner je rekao da se republikanci u Zastupničkom domu namjeravaju boriti protiv predsjednikove inicijative objavljene u četvrtak, ali nije precizirao što će konkretno poduzeti.

Američki predsjednik Barack Obama je, u najopsežnijoj useljeničkoj reformi unazad nekoliko desetljeća, pozvao milijune useljenika koji nemaju osobne dokumente da "izađu iz sjene".

Najavio je opsežan plan za privremenu zaštitu od prijetnje deportacijom za gotovo pet milijuna useljenika - nešto manje od polovice od ukupno 11,4 milijuna osoba bez osobnih dokumenata, koliko se procjenjuje da ih je u Sjedinjenim Američkim Državama.

Obama je iz Bijele kuće poručio da će upotrijebiti svoj predsjednički autoritet kako bi omogućio nekim roditeljima američkih državljana ili osoba sa stalnim prebivalištem u SAD, a koji koji nemaju dokumente te ljudima koji su u SAD došli kao djeca, da legalno žive i rade u SAD.

"Cijelu godinu upozoravam predsjednika da...prijeteći poduzimanjem akcija vezanim za imigrante onemogućava stvaranje povjerenja potrebnog za zajednički rad", rekao je Boehner novinarima.

"Tim je potezom predsjednik namjerno sabotirao bilo kakve šanse za reformu oko koje bi se postogao dvostranački konsenzus koji, navodno, želi postići", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 22:33