OTKRIVEN SKANDAL

Komisija kao srednjovjekovna monarhija: Šefovi EU daruju dragulje iz Tiffanyja

Komisija je zatražila povećanje proračuna, a britanski su novinari istražili na što sve troše novac čelnici Europske Unije i Komisije

LONDON - Kad je Slovenija već završila pregovore i bilo je jasno da ulazi u EU 1. svibnja 2004. godine, otvorilo se važno pitanje - tko će biti slovenski povjerenik u Komisiji. Tadašnji ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel smatrao je da to mjesto po svim zaslugama pripada njemu.

Svi bi u Bruxelles

I onda je uslijedio hladni tuš - vlada je odlučila da taj položaj dobije Janez Potočnik, glavni pregovarač. Rupel je bio bijesan pa je napustio ministarski položaj i prešao u glavnu opozicijsku stranku. Eto, takve reakcije izaziva gubitak povjereničkog položaja. Naime, većini diplomata je san posao u nekoj od međunarodnih organizacija, ali svi se slažu da je posao u administraciji Europske Unije apsolutni dobitak na lutriji.

Velika prava, malo obaveza, a odgovornost gotovo nikakva. Raj na zemlji. No, u Europskoj komisiji stvari ne vide u takvom svjetlu te smatraju da im je proračun zapravo malen te su zatražili povećanje za 5 posto.

I to je razljutilo ne samo euroskeptike nego i mnoge druge koji su zasuli oštrim kritikama eurobirokrate jer nisu spremni pokazati ni trun solidarnost s građanima u trenutku kad su čak tri zemlje članice (Grčka, Irska, Portugal) zaiskale pomoć da financijski ne krahiraju. I još nije sigurno da neće i da im se neke druge neće pridružiti).

Britanski Ured za istraživačko novinarstvo se potaknut time dao u pregled troškova eurobirokrata i došao do zanimljivih podataka koje je objavio londonski The Telegraph.

EK je na putovanja svojih čelnika privatnim zrakoplovima potrošila više o 8 milijuna eura od 2006. do 2010. godine. Iz EK su odgovorili da je riječ o putovanjima na relacijama za koje ne postoje redovne linije.

No, za račun u iznosu od 75.000 eura za prijem u Amsterdamu koji je službeno opisan kao “noć ispunjena iznenađenjima kao niti jedna druga” nisu uspjeli dati razložno tumačenje, a u izvješću se spominje i kako su na račun EK kupovani i raskošni pokloni, uključujući tu i dragulje iz Tiffanyja, skupocjena nalivpera (šutnja Komisije).

ČLANAK U CIJELOSTI PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU JUTARNJEG LISTA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 05:35