IZ LONDONA ANA MUHAR

KOMENTAR JUTARNJEG LISTA Pohlepa za ruskim novcem skupo je koštala Britaniju

Iako Rusi godinama nisu igrali po pravilima, London je oligarsima nudio vile u centru grada, dijamante, pozivalo ih se na aristokratske zabave, a njihov novac primalo na račune političkih stranaka
 AFP

U danima svog političkog azila Aleksandar Litvinenko upozorovao je Britance da se čuvaju ruskog novca. Kao KGB-ov špijun tijekom ključnih dana rađanja demokratske Rusije, ili ruske verzije demokracije, Litvinenko je znao štošta o igri oligarha i vlasti. Kao suradnik MI6, uvjeravao je Britance da “ne znaju s kim imaju posla”. Sudbina je htjela da čitav opseg prljave igre koju je igrala Rusija, ekonomski partner Zapada koji je Ujedinjeno Kraljevstvo s oduševljenjem primalo u svoje okrilje nudeći Rusima londonske nekretnine, perivoje i prilike, dokaže na svome slučaju.

Krajem studenoga 2006. Litvinenko se u jednom hotelu u srcu Londona sastao na šalici čaja s dvojicom bivših ruskih špijuna. Ono što će se dogoditi tijekom tog kratkog susreta ovaj je tjedan opisano kao nikada ranije zabilježen slučaj na Zapadu. Litvinenko je otrovan velikom količinom radiokativnog polonija 210, zbog čega je nakon nekoliko tjedana umro u jednoj londonskoj bolnici. Istraga njegove smrti najopasnija je ikad provedena na Zapadu, svjedočio je čelni čovjek istrage dr. Nathaniel Cary.

Slika otrovanog Aleksandra Litvinenka još jednom se našla u svijesti Britanaca, za slučaj da su je zaboravili. Za slučaj da su zaboravili da je, nekoliko minuta šetnje od ureda Tonyja Blaira, bivšeg premijera koji je Britaniju uveo u rat zbog vjerojatno nepostojećeg nuklearnog oružja, u središtu Londona britanski državljanin otrovan radioaktivnom supstancom koja se smatra nuklearnim oružjem. Petnaest ljudi koji su se našli u blizini, uključujući turiste i osoblje hotela, imat će trajne zdravstvene posljedice zbog izloženosti radioaktivnoj supstanci. Dva aviona British Airwaysa bila su kontaminirana polonijem.

Predvodnica zakašnjele istrage - koja se znakovito poklopila s napetim odnosima s Putinom kao posljedicom rata s Ukrajinom - Aleksandrova udovica Marina Litvinenko ne krivi London za smrt svoga supruga, ali tvrdi da je koktel sastavljen od naivnosti i pohlepe za ruskim novcem doveo do niza problema čije rješenje još nije izvjesno.

Na nedavnom ručku u Londonu Marina Litvinenko rekla mi je da političari školovani na Oxfordu ne mogu razumjeti nekoga tko je školovan u školi KGB-a, treniranog da iskoristi tvoje slabe strane kako bi te mogao slomiti. Rusi godinama nisu igrali prema pravilima - Čečenija, uhićenja Mihaila Hodorkovskog, trovanje Litvinenka, Gruzija, moguće ubojstvo Borisa Berezovskog. Dok su se kršila pravila, London je, poput vještog trgovca na kakvom istočnjačkom bazaru, nudio svoje artikle, redajući gregorijanske vile u centru grada, automobile i dijamante, školarine na Etonu i članstva u privatnim klubovima. Pojavile su se agencije koje su za funte nudile ekspresno uključivanje u društveni život, činilo se da rubalj ruši i bedeme klasnog sustava.

Ruske se oligarhe pozivalo na aristokratske zabave, ruski se novac primao na račune političkih stranaka.

“Svaki put Zapad je rekao: ‘Dat ćemo vam još jednu šansu iako ste bili zločesti dečki. Nadamo se da ćete se popraviti’. Evo što se sada dogodilo. Sada su u velikom problemu jer je Rusija prekršila sva pravila. Moj Saša znao je da će ruski novac u ogromnim količinama stizati u London i zato je upozoravao Britance da ne smiju postati ovisni o njihovu novcu”, rekla mi je Marina Litvinenko.

“Too late, mate!”, rekli bi Londonci - prekasno. London je u velikoj mjeri postao Londongrad, najbolje gradske nekretnine prilagođene su standardima oligarha koji su istisnuli sve koji to nisu, jedini nogometni klub u centru grada Chelsea u vlasništvu je Putinova mezimca Romana Abramoviča, a gradski su se suci s pedigreom našli usred scenarija film noira, baveći se radioaktivnim napadom u centru Londona.

Nakon toga ih čeka još jedan veliki slučaj - Boris Berezovski - koji će, nema sumnje, biti jednako mračan i jednako mučan. Sve indikacije vode prema državnom vrhu - britanska policija traži izručenje Andreja Lugovoja i Dmitrija Kovtuna zbog ubojstva Aleksandra Litvinenka, no koristeći poziciju u državnom vrhu, oni se na pozive ne odazivaju. Još jednom Britanci ne znaju što bi s tim školarcima KGB-a.

Prije dvije godine na jednom britanskom TV kanalu prikazan je reality serijal “Meet the Russians” (Upoznajte Ruse, op.a.). Mjesecima smo pratili skupinu ruskih bogatašica i njihovih supružnika kako se voze limuzinama, kako biraju dijamante i žive London za koji većina lokalaca nije ni znala da postoji. Serijal je bio hit - Rusima je dao željenih pet minuta slave, a Britance je uspješno nasmijavao. U međuvremenu su se svjetla reflektora iz ruskih vila usmjerila na londonsku stvarnost. Britanci očajavaju zbog cijena nekretnina, ekonomisti zbog posljedica ruskih sankcija. Ovoga puta nitko se ne smije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:42