REZULTATI ISTRAŽIVANJA

KOLIKO SU HRVATI INTELIGENTNI? Malo smo pametniji od Srba, ali nas zato Slovenci uvelike šišaju

S prosječnim kvocijentom inteligencije 90, Hrvati se nalaze na 17. mjestu rang liste koja obuhvaća 113 zemalja svijeta, pokazalo je nedavno objavljeno istraživanje.

Prema podacima na ovoj listi, ispred nas nalaze se Slovenci, i to na 11. mjestu s prosječnim kvocijentom inteligencije 96. Bosanci i Albanci su jednako inteligenti kao Hrvati, a Makedonci su nešto pametniji - nalaze se na 16. mjestu. Srbi su jedno mjesto iza nas, dok nas naši susjedi Mađari uvelike 'šišaju' - zasjeli su na 9. mjesto ljestvice.

Listu predvodi Singapur sa prosječnim IQ 108, a slijede Južna Koreja sa 106, Japan sa 105 i Italija sa 102. Zanimljivo, na začelju nalazi se Sjeverna Koreja koja je - neocijenjena.

Ovaj je popis objavljen na portalu Photius.com, a sastavio ga je tim istraživača koji čine britanski psiholog Richard Lynn, finski politolog Tatu Vanhanen i nizozemski psiholog Jelte Wicherts. Oni su prikupili i analizirali studije o inteligenciji stanovništva iz 113 zemalja svijeta i na temelju toga napravili rang listu.

Na kraju liste stoji Ekvatorijalna Gvineja s prosječnim kvocijentom inteligencije 59.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:40