GOST NAD GOSTIMA

Koga briga za Liua kad Kina kupuje Airbusove

Francuski je predsjednik rekao kako svijet čeka da Kina preuzme i sve ostale obveze koje idu uz nanovo pronađenu moć

PARIZ - Pobijedili su njemačke tvrtke na natječaju za autocestu u Poljskoj, obećali vladi u Ateni da će im otkupiti obveznice, kupili su 625 milijuna dolara španjolskoga duga, a slično očekuje i Portugal.

Dragi gosti

Ta su dvojica Hu Jintao i Wen Jiabao, kineski predsjednik i premijer, koji su postali “najradije viđeni gosti” u Europi. Francuska je također srdačno dočekala Hua, prema Forbesu najmoćnijeg čovjeka na svijetu, koji je sa sobom donio mnogo lijepih darova. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy jučer ga je vodio na Azurnu obalu - Hu je htio vidjeti Nicu - dok su njihovi ministri potpisivali novih 15 trgovinskih ugovora. Naime, u četvrtak su Kinezi “odriješili kesu” i sklopili s francuskim tvrtkama ugovore vrijedne 22 milijarde dolara: Peking je odlučio kupiti 102 (slovima stotinu i dva) Airbusova zrakoplova, ali na popisu nema A380 (što nema veze s nedavnim problemom tog aviona, nego s potrebama rasta kineskog zračnog prometa), za 14 milijardi dolara. Areva, kompanija koja se bavi nuklearnom energijom, potpisala je desetogodišnji ugovor o isporuci 20.000 tona urana u Kinu (Francuska kontrolira rudnike urana u Nigeru), vrijedan 3,5 milijardi dolara, a nisu loše prošli ni Total ni Alcatel-Lucent. Sarkozy je dobio i važno obećanje da će imati podršku Kine u ostvarenju svojih planova tijekom predsjedanja skupinom G20 (koje počinje krajem mjeseca, nakon summita u Seulu).

Britanija je čvrsta

No, s druge su strane Sarkozy i cijela francuska vladajuća politička elita mukom zamuknuli kad je riječ o onim temama koje nerviraju Hua. Naime, jučer se pojavila informacija da je kineska ambasada u Oslu poslala dopise ostalim ambasadama, kojima od njih zahtijevaju da ne prisustvuju dodjeli Nobelove nagrade za mir zatočenom disidentu Liu Xiaobou. Dok je iz Londona stigla informacija da “britanski ambasador uvijek prisustvuje tom činu” (treba vidjeti kako će biti nakon što se David Cameron, koji ide u Kinu 9. i 10. studenoga, vrati kući), Pariz je to prešutio. Sarkozy je također izbjegao bilo kakvo spominjanje ljudskih prava, Tibeta, Ujgura - naime, kad je prije dvije godine kritizirao Hua, ovaj mu je zatvorio vrata za poslove.

Tibetanci i Ujguri

Stoga je Sarko na svečanoj večeri na tu temu potrošio jednu rečenicu: “Svijet s povjerenjem čeka da Kina preuzme sve one obveze koje idu uz nanovo otkrivenu moć”. Jer, ne treba čačkati mečku kad Hu izjavi da želi do 2015. godine robnu razmjenu podići na 80 milijardi dolara. S tolikim iznosima ne treba se šaliti, a Tibetanci i Ujguri neka se pobrinu sami za sebe.

Usporedba BDP-a Kine i Francuske

BDP total: Kina 5,745 milijardi dolara (druga na svijetu) Francuska 2,555 milijardi dolara (peta u skupini G20)

BDP per capita: Kina 4283 dolara (18. u skupini G20) Francuska 40.591 dolar (četvrta u skupini G20)





Crveni tepih i Chateaux Lafite star kao Hu Jintao

PARIZ - Elizejska palača odlučila je Hua dočekati sa svom pompom koju može smisliti. U zračnoj luci Charles de Gaulle Hua i suprugu Liu Yongqing dočekali su Sarkozy i Carla Bruni-Sarkozy, što je rijetka čast (francuski predsjednik goste najčešće čeka pred palačom), prostrt je crveni tepih, a zatim se svečana kolona provezla središtem Pariza preko Champs-Elysees koje su bile okićene kineskim i francuskim zastavama. Pred palačom je Hua dočekala počasna konjanička garda.

Navečer je priređena državna večera na kojoj se točio Chateaux Lafite Rothschild iz 1942., godine Huova rođenja, zatim iz 1949., kad je osnovana NR Kina, pa iz 1964. kad je de Gaulle priznao NR Kinu te iz 2002. kad je Hu postao predsjednik.

Kako bi potpuno zaštitio svoga gosta od mogućih neugodnih pitanja, Sarkozy je pristao da ne bude izjava pred novinarima. Kad su, pak, novinari zamjenika kineskog ministra vanjskih poslova Fu Yinga pitali o ljudskim pravima, on je rekao: “Mi ne kritiziramo vaš politički sustav, na vama je da ga unaprijedite. Naš režim ima svoje probleme. Zato ćemo nastaviti s reformama”. I, jasno, pohvalio domaćina navodeći kako je “kineska delegacija potpuno zadovoljna i gaji velike nade za buduće razgovore”.

Teško se stoga ne složiti s Franciosom Godementom iz Europskog vijeća za vanjske odnose koji je rekao da Kina raste u svojoj novoj ulozi diplomatskog igrača, navodeći druge svjetske sile da “plešu kako ona svira”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. rujan 2024 22:29