GLOBALIZACIJA I NOVO TRŽIŠTE

KOD NAS KOKAIN POPULARNIJI OD HEROINA, EUROPU PREPLAVILE LAŽNE MARIHUANE Šokantne brojke o drogama u Hrvatskoj i EU

U izvješću se navodi da su 2012. u Europi otkrivene čak 73 nove psihoaktivne tvari
 Sipa/Cropix

ZAGREB - Ukupno je 16 posto anketiranih osoba u Hrvatskoj probalo bar jednom u životu neku vrstu droge, kanabis, amfetamin, ekstazi, LSD, kokain ili heroin, pokazuje godišnje izvješće Agencije EU-a za borbu protiv droga (EMCDDA) objavljeno u utorak.

Prvo istraživanje u Hrvatskoj provedeno je 2011. godine na uzorku od 4756 osoba u dobi između 15 i 64 godine. Njih 16 posto je reklo da je bar jednom u životu probalo neku drogu, najčešće kanabis (15,6 posto), zatim amfetamin (2,6 posto), ekstazi (2,5 posto).

Zabilježeno je češće konzumiranje droge u većim gradovima i kod mlađe populacije. Muškarci bez obzira na životnu dob češće uzimaju drogu od žena, dok kod uporabe sedativa i lijekova za smirenje bez liječničkog recepte prednjače žene.

U Zagrebu, koji je 2009. godine postao četvrti grad na svijetu koji mjeri količine nelegalne droge u otpadnim vodama kako bi se utvrdio trend uporabe droga, najraširenija droga je kanabis. Godine 2009. heroin je bio na drugom mjestu, a prema najnovijim istražinjima sada je kokain popularniji od heroina.

Tijekom 2011. godine u Hrvatskoj je zabilježeno 3864 zapljena biljnog kanabisa, 185 zapljena heroina, 142 kokaina, 75 ekstazija i 372 amfetamina.

Bilježi se padajući trend u zapljeni heroina, a 2011. godine bilo je najmanje zapljena od 2001. godine. Količina zaplijenjena 2011. godine pala je na 33 kilograma, što je najmanja količina od 2006. godine, što odražava percepciju o nestašici heroina na tržištu droga 2011. godine.

SVE VIŠE DROGE U EUROPI Broj, vrsta i dostupnost novih vrsta narkotika u stalnom porastu!

ZAGREB - Broj, vrsta i dostupnost novih vrsta droga u Europi tijekom prošle godine bila je u stalnom porastu, navodi se u posljednjem izvještaju Europola i Europskog nadzornog centra za droge i ovisnosti (EMCDDA).

Otvoreno tržište novih droga razvilo se pod utjecajem globalizacije, tehnološkog napretka i interneta, navodi se u izvješću u kojem se zaključuje da rast ilegalnog tržišta novih droga predstavlja značajan izazov za javno zdravstvo te provođenje zakona.

Do prije desetak godina većina novih psihoaktivnih tvari koje su se pojavljivale u Europi proizvedene su u "podzemnim" laboratorijima ili su dolazile iz medicinskih zaliha i izravno su prodavane na ilegalnom tržištu.

Iako takav način preprodaje i dalje postoji ilegalno poslovanje se povećava zbog prodaje putem interneta i u specijaliziranim trgovinama u urbanim područjima.

Većina novih ilegalnih tvari uglavnom se proizvodi u Kini i Indiji, a u Europi se dodatno obrađuje, pakira i prodaje. Također često završe i na "ulici" gdje se prodaju kao zamjena za amfetamine, ecstasy, kokain ili heroin.

U izvješću se navodi da su 2012. u Europi otkrivene čak 73 nove psihoaktivne tvari, čime je nastavljen trend rasta. Godinu ranije otkriveno ih je 49, 2010. 41, a 2009. 24.

Na prošlogodišnjem popisu dominira čak 30 sintetičkih kanabinoida koji oponašaju učinke kanabisa. Istaknuta su i dva ilegalna sintetička stimulansa (4-MA i 5-IT) s halucinigenim djelovanjem koji se u državama EU povezuju s više od 40 smrtnih slučajeva.

U Europolu ističu da je pojavljivanje novih droga priznato kao globalan problem koji je teško kontrolirati te da se organizirani kriminal uključen u proizvodnju novih droga ubrzano razvija i širi svoja tržišta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:52