NOVA ESKALACIJA

KOD MJESTA PADA BOEINGA SRUŠENA DVA VOJNA AVIONA 'Na njih su ispaljeni projektili iz Rusije!'

Zrakoplovi tipa Suhoj Su-25 srušeni su nedaleko od mjesta pada malezijskog putničkog aviona
Pro-Russia separatists stand at their checkpoint near the front line in the northern outskirts of city of Donetsk, on July 22, 2014. Terrified civilians fled as intense clashes yesterday between Ukrainian government troops and pro-Russian rebels left at least four people dead on the outskirts of the insurgent bastion of Donetsk. A military spokesman said yesterday government troops were battling back control of the districts around the airport and had broken through the rebel cordon to reach their comrades inside. AFP PHOTO/ BULENT KILIC
 BULENT KILIC

>>> NOVO 16:41 Vlasti u Kijevu za obaranje dvaju svojih vojnih letjelica na istoku Ukrajine okrivile su Moskvu. Prema izvješću agencije AFP, ukrajinske vlasti tvrde da su projektili na oba aviona ispaljeni s područja Rusije. Moskva zasad nije reagirala na ove optužbe.

---------------------------

Proruski separatisti srušili su u srijedu dva ukrajinska borbena zrakoplova, nedaleko od mjesta pada malezijskog putničkog aviona s 298 putnika, koji je oboren projektilom zemlja-zrak iznad istočnog područja pod kontrolom pobunjenika.

Zrakoplovi tipa Suhoj Su-25 srušeni su nedaleko od Savur Mogila u području Šahtarski, na mjestu brežuljka sa spomenikom podignutim u znak sjećanja na sovjetsku vojsku koja je iz zasjeda napadala nacističke postrojbe tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je glasnogovornik ukrajinske vojske Oleksij Dmitračkivskij, koji nije znao reći kakva je sudbina pilota srušenih zrakoplova.

Drugi vojni glasnogovornik, Vladislav Seleznev rekao je da su se piloti uspjeli spasiti katapultiranjem nad područjem pod nadzorom ruskih separatista.

Igor Strelkov, koji zapovijeda pobunjeničkim trupama u Donjecku, rekao je da su separatisti srušili jedan zrakoplov te da je pilot iskočio.

Prije više od mjesec dana 49 ukrajinskih vojnika poginulo je kada su separatisti srušili teretni zrakoplov Iljušin-76 kod istočnoga grada Luganska.

U zadnja 24 sata u sukobima između proruskih separatista i ukrajinskih vladinih snaga u Lugansku poginulo je petero civila, a 16 ih je ozlijeđeno, izvijestilo je gradsko vijeće.

Žestoke borbe vode se u blizini dvaju pobunjeničkih središta Donjecka i Luganska, kamo je ukrajinska vojska stjerala pobunjenike. Ukrajinska vojska je zauzela okolna sela i predgrađa tih gradova i nastavlja pritisak na pobunjenike, koji se povlače prema gradskim središtima. U utorak je Kijev objavio da separatisti napuštaju svoje položaje na prilazima Donjecku i da se povlače prema središtu grada.

Prije samo šest dana u istočnoj Ukrajini srušen je putnički zrakoplov Malaysia Airlinesa koji je letio iz Amsterdama za Kuala Lumpur pri čemu je poginulo 298 putnika i članova posade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 13:14