KOBNI RUČAK

Kineski milijarder ubijen otrovom u najdražem jelu: mačjem gulašu

U istrazi iznenadne smrti kineskog milijardera Long Liyuana (49) u ponedjeljak je, nakon što je policija analizirala posljednji žrtvin obrok, došlo do naglog preokreta. U gulašu od mačke, kojim se Long počastio prije smrti, pronađena je, osim nasjeckanog đumbira i aromatičnih začina i Gelesemium elegans, vrlo otrovna biljka zlokobnog nadimka - ‘trava koja slama srce’.

Policija je istragu Longove smrti otvorila na nagovor njegovog brata, koji je bio uvjeren da je ubojica jedna od osoba s kojima je njegov brat uživao u deliciji od mačjeg mesa. U središtu sumnji našao se Huang Guang, dužnosnik u Birou za poljoprivredu i šumarstvo, kojem je Long platio značajnu svotu (navodno, među ostalim, za podmićivanje drugih dužnosnika). Kao mogući motivi navode se neriješeni dugovi te sumnje da je Long bio blizu tome da lokalne dužnosnike prijavi zbog korupcije.

Svjedoci nagrađeni

Sumnju da se radi o ubojstvu, i to dobro planiranom, pojačali su i detalji o posljednjih nekoliko sati Longovog života, koji su iskrsnuli nakon što je Longova obitelj ponudila nagradu od 10 tisuća funti za informacije o milijunaševoj smrti.

Taj dan Long i njegov ubojica su se našli u restoranu ‘Cat Meat Hot Pot City’ da im pripremi svoj hvaljeni specijalitet od mačjeg mesa.

Sumnjiva receptura

Prije nego što je jelo stiglo na stol, sumnjivac Huang je nestao na 10 minuta. On tvrdi da je telefonirao, no neki sumnjaju da je otišao u kuhinju i podmetnuo otrov.

Longov prijatelj, navodno veliki ljubitelj mačje delicije, degustirao je jelo i primijetio da je gorko. Nikad još, navodno je rekao, nije jeo tako spremljenu mačku. Long je navalio na gulaš, kao i Huang. Nakon što im se počelo vrtjeti, prevezeni su u bolnicu. Tamo je Long, ljubičast i preslab da govori, prije smrti rukom pokazao na Huangov krevet. Huang je još nekoliko dana ostao na intenzivnoj skrbi, a onda ga je policija uhitila zbog sumnje da je počinio ubojstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 05:11