GLOBALNA SIGURNOST

KINA JE SPREMNA ZA BORBU PROTIV TERORIZMA - ALI NA ČIJOJ STRANI? Hoće li se kineska vojska pridružiti Putinu ili američkim snagama?

 Reuters

ZAGREB - Kina se dugo opirala zovu sirijske krize. Naime, jedna je od rijetkih velikih i značajnih zemalja koja je bila nekako po strani od svega onoga što se događalo na Bliskom istoku. No, čini se, barem prema pisanju Washington Posta i nekih moskovskih novina, da je tome došao kraj i da se može očekivati jači, pa i vojni, angažman Kine u Siriji i Iraku. Peking je uznemiren sve većim brojem pripadnika muslimanske manjine u Kini, Ujgura, koji se priključuju džihadistima tzv. Islamske države u Siriji i Iraku, te pozivima vođa IS-a, putem videa, da Ujguri podrže njihove borce i priključe im se.

Doduše, američki tisak pita se kome će se Kina prikloniti u Siriji: Rusiji, koja od 30. rujna 2015. izvodi "svoje" borbene udare po snagama IS-a (i ne samo njima) ili Amerikancima koji su u Siriji i Iraku u borbi protiv IS-a angažirani od kolovoza 2014. godine. Moskovske Vedomosti, pak, navode kako zemlje Organizacije ugovora o zajedničkoj sigurnosti (ODKB), svojevrsnog vojno-političkog saveza nekoliko zemalja bivšeg SSSR-a pod vodstvom Rusije, već razrađuju s Iranom i Kinom zajedničku taktiku i strategiju borbe s IS-om u Siriji, ali i protiv njihova utjecaja na tamošnje muslimane. Naime, zemlje Srednje Azije, koje ulaze u ruski vojni savez, i Kina uznemirene su sve većim "angažmanom" IS-a u tim zemljama.

Osim toga, i u neposrednom susjedstvu Kine, na Filipinima, tamošnji muslimanski radikali na otoku Mindanau objavili su vijest o ujedinjenju nekoliko terorističkih skupina i osnivanju "kalifata".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 09:33