MAGNITUDA 5.1

KIM JONG-UN TESTIRAO ATOMSKU BOMBU? Cijela Azija bruji o snažnom potresu koji je zatresao Koreju

This picture, taken by North Korea's official Korean Central News Agency on March 7, 2013 shows North Korean leader Kim Jong Un (C) using a pair of binocular to look south as he inspects Jangjae Islet Defence Detachment near South Korea's Taeyonphyong Island in South Hwanghae province, North Korea's southwestern sector of the front. AFP PHOTO / KCNA via KNS ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
 AFP

PJONGJANG - Potres magnitude 5.1, koji je u utorak po lokalnom vremenu zatresao podmorje stotinjak kilometara jugozapadno od sjevernokorejske obale izazvao je špekulacije da je podrhtavanje možda uzrokovao nuklearni test izoliranog režima u Pjongjangu.

Independent piše da je riječ o trećem najsnažnijem potresu na Korejskom poluotoku ili u njegovoj blizini od 1978. godine, otkad postoje sustavna seizmološka mjerenja, ali da zasad nema nikakve potvrde da je Kim Jong-un uistinu naredio novi pokus svog atomskog naoružanja.

KIM JONG-UN PRIJETI ATOMSKIM BOMBAMA 'Moramo odgovoriti američkim luđacima'

Špekulacije su krenule nakon što je proteklog vikenda ministarstvo vanjskih poslova Sjeverne Koreje zaprijetilo 'novim oblikom' nuklearnih testova, u slučaju da američka i južnokorejska vojska nastave sa svojim uobičajenim vojnim vježbama, koje u Pjongjangu doživljavaju ratnom provokacijom. Pritom nije izneseno što bi formulacija 'novi oblici' mogla značiti.

Hipocentar potresa bio je 16 kilometara ispod morskog dna, što upućuje da testa ipak nije bilo jer bi ukapanje bilo kakvog nuklearnog postrojenja u podmorje za Sjevernu Koreju bilo prilično teško ostvariva misija. No, sama činjenica da je potres izazvao takvu buru špekulacija dovoljno svjedoči o strahu od nepredvidljivog režima Kim Jong-una.

Inače, prijetnja novim oblicima nuklearnih pokusa iznesena je kao reakcija na osudu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koje je Sjevernu Koreju upozorilo da ispaljivanjem balističkih projektila krši međunarodne propise.

'Apsolutno je neprihvatljiva činjenica da Vijeće sigurnosti UN-a, zatvarajući oči pred luđačkim nuklearnim vježbama SAD-a, osuđuje naše ispaljivanje projektila u samoobrani i da ih naziva kršenjem rezolucija i prijetnjom međunarodnom miru i sigurnosti', navelo je ministarstvo vanjskih poslova upozoravajući da stoga ne isključuje mogućnost novog oblika nuklearnog pokusa 'kako bismo ojačali svoju nuklearnu moć'.

Napetost je u posljednje vrijeme između dviju Koreja naglo eskalirala. Ne samo da je Pjongjang ispaljivao projektile kratkog i srednjeg dometa, koji su svi redom završili u moru, nego je došlo i do razmjene vatre na spornoj pomorskoj granici, zbog čega je stanovništvo nekoliko južnokorejskih otoka pobjeglo u skloništa.

Također, u utorak je stigla vijest o padu jedne bespilotne letjelice na nenaseljenom otoku na koji pravo polaže Seul. Ne zna se čija je letjelica, ali u Seulu sumnjaju da je Kim Jong-unova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:49