OBRAČUN U UKRAJINI

KIJEV U PLAMENU Snage reda upale među prosvjednike, gradom odjekuju eksplozije

Na Maidan su u večernjim satima krenula oklopna vozila, stigli su i vodeni topovi. Organiziran je sastanak Vitalija Klička s predsjednikom Viktorom Janukovičem
 AFP

>>> NOVO 23:59 Zapaljena je zgrada jedne od opozicijskih stranaka u središtu Kijeva. Velika se borba vodi u kijevskom domu sindikata, jednom od oporbenih uporišta, u koje je upala do zuba naoružana policija. BBC prenosi tvrdnju ukrajinskog Instituta za masovne medije prema kojoj je tijekom utorka u općem kaosu ozlijeđen 21 novinar.

Broj poginulih u večernjim satima popeo se na najmanje 18, a prema podacima ukrajinskog ministarstva zdravstva, liječničku je pomoć zatražila 221 osoba, dok ih je 114 zadržano u bolnicama.

Sastanak Vitalija Klička i Viktora Janukoviča oko ponoći po hrvatskom vremenu i dalje je bio u tijeku. Iz ureda ukrajinskog predsjednika najavljeno je da će se po završetku sastanka putem televizije obratiti naciji. Kada bi sastanak mogao biti okončan, nije jasno.

-------------------------------------------------------

23:32 Vodstvo parlamenta autonomne republike Krim, regije najodanije predsjedniku Viktoru Janukoviču, uvjereno je da je u Ukrajini počeo građanski rat. Od Janukoviča traže da poduzme 'hitne mjere', prenosi BBC pozivajući se na ukrajinsku agenciju Unian.

U međuvremenu, ruska agencija Interfax javlja da je jedan od oporbenih čelnika ranjen hicem snajperista. Riječ je o potpredsjedniku stranke Baktivščina Oleksandru Turčinovu. Na čelu te stranke je Arsenij Jacenjuk, kojemu je Janukovič prije nekoliko tjedana nudio premijerski položaj, no on ga je odbio.

-------------------------------------------------------

22:34 Ukrajinska policija u utorak je krenula u napad na trg Maidan na kojem već dvanaest tjedana traju mirni prosvjedi protiv režima Viktora Janukoviča i dosad je u sukobima protuvladinih prosvjednika i policije poginulo najmanje 14 osoba.

Policija je prosvjednicima dala rok do kojega se moraju razići i zatim je krenula.

Prosvjednici na Trgu nezavisnosti reagirali su molotovljevim koktelima, pirotehnikom i kamenjem, a televizijske snimke pokazuju da su prosvjednici od policije odijeljeni vatrenim zidom od zapaljenih guma, šatora i drveta.

Samo nekoliko sati prije policijske akcije Moskva je Ukrajini dala dvije milijarde dolara pomoći, a zauzvrat je zahtijevala odlučnu akciju u gušenju prosvjeda, javlja Reuters.

Prosvjedi su u Ukrajini izbili u studenome kad je predsjednik Viktor Janukovič objavio da odustaje od približavanja Europskoj uniji i okreće se suradnji s Rusijom.

-------------------------------------------------------

22:07 U neredima u Kijevu broj mrtvih je povećan na 13. Više desetaka osoba je ozlijeđeno.

U večernjim je satima stigla vijest da je oporbeni čelnik Vitalij Kličko došao na sastanak s predsjednikom države Viktorom Janukovičem.

FOTOGALERIJA: Vatrena večer u središtu Kijeva

-------------------------------------------------------

21:32 Ukrajinska policija upala je u utorak navečer na glavni kijevski trg na kojem se već mjesecima okupljaju prosvjednici koji traže smjenu režima i dopisnici javljaju kako se s Trga nezavisnosti čuju eksplozije.

Policija je, javljaju Reuters i BBC, upotrijebila vodene topove na Trgu neovisnosti koji svi zovu Maidan, a prosvjednici na specijalce bacaju molotovljeve koktele.

Tijekom dana u policijskom rastjerivanju drugdje u glavnome gradu poginulo je najmanje devet osoba, među kojima i dvojica policajaca.

Snage sigurnosti popodne su opkolile trg koji je od studenoga bio mjesto okupljanja uglavnom mirnih prosvjednika i prosvjednicima bile dale ultimatum da do 18 sati po lokalnome vremenu, a to je 17 po srednjoeuropskome, prekinu nerede.

Kijevski je metro zaustavljen, a bilo je i informacija da ni auti ne smiju u grad, javlja BBC. Neposredno prije 19 sati po srednjoeuropskome vremenu policija je preko zvučnika najavila da počinje "protuteroristčku operaciju". Zatim su na prosvjednike uperili vodene topove i krenuli u oklopnome vozilu.

Tisuće ljudi još su na trgu koji je blizu zgrade ukrajinskoga parlamenta i po televizijskim se snimkama čini kako ne odlaze, nego pale vatre i policajce gađaju pirotehničkim sredstvima.

Oporbeni čelnik Arsenij Jacenjuk, vođa Domovinske stranke, objavio je kako se prosvjednici "neće povući ni koraka s Maidana", a predsjedniku Viktoru Janukoviču je poručio da "povuče svoje pse na lancu koji pucaju u civile".

Jedan od vođa prosvjeda, bivši boksački šampion Vitalij Kličko u utorak je emotivno apelirao na predsjednika Janukoviča da ne šalje policiju na mirne prosvjede na središnjem kijevskome trgu.

U govoru na Trgu neovisnosti koji je već dvanaest tjedana središte ustanka protiv Janukoviča, Kličko je poručio ženama i djeci da se udalje i dodao kako se ne može "isključiti mogućnost upotrebe sile u napadu na Maidan". "Apeliram na predsjednika i snage sigurnosti da prekinu nasilne sukobe", rekao je Kličko.

I Bijela kuća u utorak je pozvala Janukoviča da hitno okonča eskalaciju nasilja u Kijevu, upozorivši kako sila neće riješiti krizu. EU i NATO iz Bruxellesa izrazili su veliku zabrinutost novim nasiljem u ukrajinskoj prijestolnici.

"Zaprepašteni smo nasiljem koje se događa u središtu Kijeva", rekla je za France Presse Laura Lucas Magnuson, glasnogovornica američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost. "I dalje ćemo osuđivati nasilje na ulicama i pretjerano pribjegavanje sili obiju strana", vlasti i prosvjednika, jer "to neće riješiti krizu", rekla je Lucas Magnuson.

"Vršimo pritisak na predsjednika Janukoviča kako bi se uspostavili mir i sigurnost te ga pozivamo da odmah smiri situaciju i okonča sukobe na Maidanu", rekalje, a i UN-ov glavni tajnik Ban Ki-moon pozvao je sukobljene strane na suzdržanost i dijalog.

Neredi u Ukrajini počeli su u studenome kad je Janukovič iznenada odustao od približavanja Europskoj uniji i okrenuo se bližoj suradnji s Rusijom.

-------------------------------------------------------

18:01 KIJEV - Čelnik ukrajinske oporbe Vitalij Kličko u utorak je emotivno apelirao na predsjednika države Viktora Janukoviča da ne šalje policiju na mirne prosvjede na središnjem kijevskome trgu.

U govoru na Trgu neovisnosti, koji u gradu zovu Maidan, a koji je već dvanaest tjedana središte ustanka protiv Janukoviča, Kličko je poručio ženama i djeci da se udalje i dodao kako se ne može "isključiti mogućnost upotrebe sile u napadu na Maidan".

"Apeliram na predsjednika i snage sigurnosti da prekinu nasilne sukobe", rekao je Kličko.

Pošto je u sukobima drugdje u gradu već poginulo najmanje petero ljudi, policijski su specijalci probili prosvjedničke barikade i zauzeli poziciju na rubu glavnoga trga.

17:09 Pet civila poginulo je u utorak u nasilju koje je izbilo u Kijevu tijekom sukoba policije i prosvjednika, objavila je policija.

"Pet civila poginulo je u masovnom nasilju u Kijevu", rekla je za agenciju France presse glasnogovornica policije Olga Bilyk, ne navodeći pojedinosti.

Ukrajinske vlasti u Kijevu zatvorile su sve linije podzemne željeznice a specijalna policija krenula je prema Trgu neovisnosti, središnjem mjestu održavanja prosvjeda.

"Sve postaje metroa su zatvoren", rekla je za AFP glasnogovornica Natalija Kirnitska. Veći broj policije može se vidjeti oko Maidana gdje prosvjednici jačaju barikade.

Ukrajinske vlasti ranije su zaprijetile da će žestoko reagirati ako oporba ne smiri prosvjede do 18,00 sati, odnosno do 16,00 sati po GMT-u.

15:00 Liječnica Olga Bogomoljec rekla je za Kijev Post da je troje prosvjednika poginulo, dok je Ministarstvo za izvanredne situacije izvijestilo o četvrtoj žrtvi prosvjeda, zaposleniku vladajuće stranke, koji je poginuo prilikom zauzimanja sjedišta stranke od strane prosvjednika. Ozlijeđenih je sada više od stotinu.

-------------------------------------------------------

14:30 Troje prosvjednika ubijeno je u utorak u pucnjavi do koje je došlo tijekom nasilja u Kijevu, rekli su novinarima izvori u oporbi, dok je Rusija za novu eskalaciju nasilja optužila politiku Zapada.

"Ono što se u ovome trenutku događa u Kijevu izravan je rezultat politike koju provode zapadni političari i europske strukture. Oni od početka krize zatvaraju oči pred nasiljem što ga provode radikalne snage u Ukrajini potičući eskalaciju nasilja i provokaciju legalnih vlasti", stoji u priopćenju ruskoga ministarstva vanjskih poslova.

Moskva je također pozvala ukrajinsku oporbu da se suzdrži od "prijetnji i ultimatuma" i pokrene dijalog s vladom.

Jedan od glavnih oporbenih čelnika Vitalij Kličko poziva predsjednika Janukoviča da naredi svojim zastupnicima da izglasaju povratak na stari ustav iz 2004. godine.

-------------------------------------------------------

14:02 Policija je izvijestila da je 37 policajaca ozlijeđeno, dok je točan broj ranjenih prosvjednika još uvijek nepoznat. Nekoliko je prosvjednika s raskrvavljenim glavama odvedeno s mjesta sukoba.

Prosvjednici su navodno zarobili dvojicu policajaca. Liječnici opozicije tvrde da je ozlijeđeno 150 prosvjednika.

-------------------------------------------------------

Nakon dva tjedna primirja te oslobađanja svih uhićenih i osuđenih prosvjednika, napuštanja kijevskog gradskog poglavarstva od strane euromajdanovaca te početka uklanjanja nekih barikada u središtu grada u Kijevu je, ipak opet zagustilo. Pred zgradom parlamenta i okolnim ulicama, pogotovo na ulici Gruševnog gdje se prije mjesec dana pale i prve žrtve, ponovno je došlo do sukoba prosvjednika i policije.

Gore automobili, policija puca gumenim mecima. Jednom muškarcu ručna bomba je navodno raznijela šaku, dok je najmanje jedan prosvjednik u glavu pogođen gumenim metkom. Do 13 sati po lokalnom vremenu ranjeno je na desetke pripadnika policije i prosvjednika. Prosvjednici odgovaraju kamenjem, metalnim šipkama, Molotovljevim koktelima i drugim eksplozivnim napravama.

Upotrebljavaju se topovski udari i suzavac, a prosvjednici su pokušali probiti kordon policije i ući u zgradu u Vrhovne Rade, ali su zaustavljeni uporabom sile. Policija je iznutra blokirala sve ulaze u parlament osim glavnog ulaza kroz koji se još može koristiti. Osim toga, u brzom naletu 200 prosvjednika zauzeto je sjedište vladajuće Janukovičeve Partije Regija u Lipskoj ulici. Prosvjednici pale neke dokumente, a druge odnose, kako su kazali "na proučavanje".

Policajci su još jednom zauzeli snajperske pozicije na krovu Institutske ulice i pucaju dolje na prosvjednike. Zgradu u toj ulici prosvjednici su jutros zapalili.

Do novog razbuktavanja strasti došlo je zbog ponovnog natezanja između vladajućih i oporbe zbog ustava. Naime, ukrajinski parlament Vrhovna Rada je trebao konačno staviti na glasovanje o izmjenama postojećeg ustava, odnosno prema prijedlogu oporbe – vraćanje na ustav iz 2004 godine. No, predsjednik Vrhovne Rade Vladimir Ribak odbio je staviti prijedlog u dnevni red zasjedanja, a samim time i onemogućio zastupnike da o tome glasuju. Prijedlog o povratku ustava 2004 godine osnovni je zahtjev oporbe.

Naime, njime je Ukrajina bila definirana kao parlamentarna republika, dočim je po sadašnjem važećem ustavu iz 2011 godine – predsjednički sustav. Oporba želi povratak na stari ustav te da se po njemu održe prijevremeni izbori, dok predsjednik Viktor Janukovič želi staviti oba prijedloga ustava na referendum, smatrajući da bi tu mogao ostvariti uspjeh ili makar otegnuti vrijeme.

Zbog toga je došlo do paralize u radu parlamenta. Zastupnici oporbe svojim tijelima su okružili glavnu govornicu parlamenta te time zablokirali rad Vrhovne Rade te ne puštaju predsjednika Rade da napusti svoje mjesto dok ne udovolji njihovom zahtjevu.

Predsjednik parlamenta Ribak obrazložio je svoj postupak time da oporba nije pripremila prijedlog te da je nejedinstvena, što je još više uzburkalo strasti jer su, kako kažu čelnici pokreta "Slobode" Oleg Tjagnibok i šef "Batkivščine" Arsenij Jacenjuk – postignuto je suglasje oko tog prijedloga.

Aleksandar Briginec, zastupnik Batkivščine, kaže kako je u razgovoru s ljudima iz Ribakovog ureda doznao da on ima zabranu staviti taj prijedlog na dnevni red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 14:43