LJUDSKA (NE)PRAVA

KENIJSKI VICEPREDSJEDNIK OŠTRO NAPAO GAY ZAJEDNICU 'Za homoseksualnost nema mjesta u našoj zemlji'

NAIROBI - William Ruto, zamjenik kenijskog predsjednika, izjavio je vjernicima na nedjeljnoj misi u Nairobiju kako homoseksualnost nema što raditi u toj istočnoafričkoj zemlji, javljaju strani mediji.

Homofobija postaje sve prisutnija diljem cijele Afrike, a homoseksualnost je ilegalna u brojnim zemljama među kojima je i Kenija gdje je zabranjena još tijekom britanske kolonizacije.

- Nećemo dopustiti homoseksualnost u našem društvu jer krši sva naša vjerska i kulturna uvjerenja. Stat ćemo uz naše vjerske vođe i braniti našu vjeru i vjerovanja. Nema mjesta za homoseksualnost u našoj zemlji, uvjeravam vas - rekao je Ruto čiji je govor popraćen pljeskom i odobravanjem kongregacije okupljene u vjerskoj zajednici Jesus Winner Ministry.

Rutove su izjave procurile u medije na dan kada je američki državni tajnik John Kerry stigao u Keniju obećavajući razgovore o poboljšanju ljudskih prava te sigurnosti kao i borbi protiv terorizma.

Protiv Ruta se na Međunarodnom sudu u Haagu vodi suđenje za djela protiv čovječnosti. Svoje stavove opisuje kako 'moralne' te navodi kako nemaju nikakve veze s politikom.

- Kada ovo govorimo, ne govorimo to kako bismo ostvarili još jedan mandat već da bi zaštitili ono u što vjerujem - rekao je Ruto.

U konzervativnim kršćanskim i muslimanskim zemljama u Africi, tematika homofobije donosi pobjednu na izborima. U Ugandi su zakonodavci tražili smrtnu kaznu za homoseksualce i iako je anti-gay zakon ublažen, vladajuća stranka i dalje želi da bude potvrđen u parlamentu.

Nigerija i Hambija su proteklih godina uvele anti-gay zakone, a gambijski je predsjednik Yahya Jammeh u svome govoru homoseksualce nazvao 'bezbožnim, sotonskim... štetočinama'.

Homoseksualnost je ilegalna u 36 od 54 afričke zemlje i kažnjivo smrću u čak četiri. U Keniji se zastupnici u parlamentu zalažu za strožu primjenu postojećih anti-gay zakona.

Binyavanga Wainaina, prominentni kenijski pisac koji je prošle godine priznao da je gay, oštro je osudio Rutove komentare.

- Naš zamjenik predsjednika želi postati najopasniji čovjek u Africi. Ukoliko njegova politika uspije, mnogo će stvari gorjeti - napisao je Wainaina na Twitteru gdje ima 18 tisuća sljedbenika.

Religijska zajednica Jesus Winner Ministry specijalizirala se za proročanstva, a sebe opisuje kako 'oazu' za ljude 'pod teretom kletvi, vračanja, stagnacije, dnevnih duhova i drugih zala Sotone'. Vrlo je popularna među kenijskom političkom elitom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 11:21