SPORNA RETORIKA

KATOLIČKI MILIJARDER PROZIVA PAPU FRANJU 'On nije u stanju shvatiti nas bogataše'

Američkom milijarderu Kennethu Langoneu kao praktičnom katoliku ne sviđa se retorika pape Franje o kapitalizmu

NEW YORK - Papa Franjo je svojim stupanjem na čelo Katoličke crkve oduševio mnoge. Samom svojom karizmatičnom pojavom odao je dojam da bi mogle uslijediti neke promjene u crkvenim strukturama, no iako je diljem svijeta stekao brojne poklonike, nisu baš svi oduševljeni njegovim pristupom, poglavito retorikom kojom kritizira kapitalizam.

Nakon što ga je nedavno utjecajni američki konzervativac Rush Limbaugh u svojoj radijskoj emisiji optužio da je 'čisti marksist', na papin je račun stigla i kritika milijardera i osnivača Home Depota Kennetha Langonea (78), koji tvrdi da Franjo naprosto nije u stanju shvatiti američke bogataše.

Langone je praktični vjernik katolik, moli se Bogu svako jutro, 'težak' je oko dvije milijarde dolara i tvrdi da su za njega izjave pape Franje o kapitalizmu isključive. 'Amerikanci najviše od svih ljudi na svijetu daju u dobrotvorne svrhe. Nema takvog naroda na svijetu kao što smo mi', rekao je Langone u intervjuu za CNBC pozivajući papu da se usredotoči na pozitivne, a ne negativne stvari.

O svojim je gledištima osobno izvijestio i njujorškog kardinala Timothyja Dolana. 'Rekao sam kardinalu - vaša eminencijo, ovo je još jedna prepreka koja nam nije potrebna. Treba biti oprezan s generaliziranjem. Bogataši u jednoj državi ne moraju se ponašati isto kao bogataši u nekoj drugoj državi.' Dolana je zamolio da papi pojasni da američki bogataši vode računa o siromašnima.

S druge strane, napomenuo je i da poznaje jednog prilično bogatog gospodina koji zbog spornih stajališta crkvenog poglavara ozbiljno razmatra da odustane od financiranja obnove katedrale svetog Patricka na Manhattanu, a riječ je o iznosu od nekoliko milijuna dolara.

Papa Franjo u dokumentu Evangelii Gaudium, koji je objavljen u studenome, prstom upire u 'ekonomiju isključivanja i nejednakosti' te izravno proziva kapitalističku ideologiju zbog 'obrane apsolutne autonomije tržišta i financijskih špekulacija'.

Ranije spomenuti kardinal Dolan u odvojenoj izjavi za CNBC kaže da je pokušao odagnati Langoneove strahove, kao i nedoumice bogataša koji bi mogao odustati od financiranja obnove njujorške katedrale.

'Mislim da Ken nije shvatio poruku Svetoga oca. Papa voli siromašne, ali voli i bogate ljude. Rekao sam mu - Ken, hvala na upozorenju, morat ćemo se potruditi da shvatiš što je zapravo poruka Svetog oca', prepričao je dio razgovora kardinal.

Prema podacima fondacije Charities Aid, Sjedinjene su Države uistinu na prvome mjestu globalne ljestvice donacija u dobrotvorne svrhe. Kardinal Dolan tvrdi da je papa Franjo toga prilično svjestan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 11:50