RIM

Katolička crkva obećava punu suradnju sa sudovima protiv pedofila

Pope Benedict XVI looks during his weekly general audience on November 25, 2009 in the Paul VI hall at the Vatican. AFP PHOTO/ Filippo MONTEFORTE
 AFP

RIM - Ne samo žestoka i neopoziva osuda, nego i snažan zaokret ka potpunoj i bezuvjetnoj suradnji sa sudskim vlastima, to su glavne poruke dvodnevnoga vatikanskog sastanka u ponedjeljak i utora, na kojemu je papa Benedikt XVI konferirao praktički sa svom Irskom biskupskom konferencijom, te s vrhovima Rimske kurije predvođenima kardinalima Bertoneom, Reom i Levadom. Svi nazočni irski bisupi, njih 4, iznijeli su pojedinačno svoje gledanje na užasan pedofilski skandalkoji je potresao i Crkvu i naciju.

Spolna zloporaba djece je ne samo užasan kriminal, nego i težak grijeh koji vrijeđa Boga i ranjava dostojanstvo osobe, rekao je Papa irskim biskupima, okupljenima u Bolognskoj dvorani Apostolse palače.

Irski biskupi su obećali punu suradnju sa sudskim vlastima.

S obzirom na okolnoti u kojima je objavljena, ta izjava znači, zapravo, naputak Katoličkoj crkvi i u ostalimdijelovima svijeta da ne zataškava pedofilske i efobofilske afere, jer su one teško narušile ugled katolištva u Sjedinjenim Državma Amerike,Irskoj, Njemačkoj, a objavljuju se nova otkrića i na drugim stranama svijeta.

Pastirsko pismo Benedikta XVI irskim katolicima ipak neće biti objavljeno danas, o Pepelnici, nego tek u ožujku, ali prije zasjedanja Irske biskupske konferencije.

Najavljene su oštre mjere protiv svećenika pedofila, ali nije objavljeno koje. Benedikt XVI je pozvao irske biskupe na „odlučno, hrabro i pošteno“ djelovanje za izlazak iz krize i ohrabrio ih je u obnovi u vjeri i nalaženju duhovne i moralne vjerodostojnosti. Benedikt XVI. je izrazio nadu, kako je rečeno novinarima akreditiranima pri Svetoj Stolici, da će ovaj sastanak ujediniti irske biskupe i učiniti ih sposobnima za pronalaženje konkretnih koraka kako bi olakšali bol svima koji su bili žrtve svećenika pedofila. Papa je naglasio potrebu dubokog analiziranja tih slučajeva i na pomnije obrazovanje budućih svećenika, kako se ne bi ponavljale takve tragedije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 10:30