POSLJEDICE POKOLJA U AFGANISTANU

Karzai traži da NATO-ovi vojnici ne izlaze iz baza

 AFP

Talibani u Afganistanu suspendirali su pregovore s američkim vlastima zbog problema oko otvaranja njihova diplomatskog ureda u Kataru.

Objašnjavajući razloge povlačenja iz pregovora, koji u pravom smislu riječi još nisu ni počeli, rekli su da je SAD neprestano mijenjao uvjete razgovora o razmjeni zatvorenika i otvaranju političkog ureda u Kataru.

Uz to, afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je NATO-om predvođene snage da se povuku iz afganistanskih sela i ruralnih područja u svoje baze nakon što je ove nedjelje jedan od američkih vojnika - koji je u međuvremenu prebačen u Kuvajt iz Afganistana - ubio 16 afganistanskih civila. Uz to, američkom ministru obrane Leonu Panetti je poručio kako će iduće godine, a ne 2014., kao što je bilo dogovoreno, afganistanska vojska preuzeti vodeću riječ u uspostavljanju sigurnosti diljem zemlje.

Ubilački pohod američkog vojnika, rekao je Karzai, bio je okrutan čin protiv afganistanskog naroda koji je, dodao je, izgubio povjerenje u međunardone snage.

U međuvremenu, Afganistanac koji je izjurio iz vozila na pistu u britanskoj bazi Camp Bastion kad je na nju sletio Leon Panetta te završio u jarku i zapalio se preminuo je od ozljeda koje je zadobio. Motiv zbog kojeg je to učinio još nije poznat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. rujan 2024 08:51