ULIČNI RAT

Kaos u Kijevu: Spaljeni busevi i kamioni, ozlijeđeno 200 ljudi

 AFP

KIJEV - Sukobi između policije i protuvladinih prosvjednika nastavljeni su u ponedjeljak navečer u ukrajinskom glavnom gradu Kijevu navevši predsjednika da upozori kako nasilje predstavlja prijetnju cijeloj zemlji, javio je BBC.

Niz spaljenih autobusa i kamiona u središtu Kijeva predstavlja crtu razdvajanja između oko tisuće prosvjednika i policije.

KOMENTAR JUTARNJEG Nakon dva mjeseca protesta Majdan postaje mjesto odlučivanja o sudbini Ukrajine

Sukobi su izbili u nedjelju kada je na ulice Kijeva izašlo više od 200.000 ljudi prosvjedujući protiv zakona kojima se pooštravaju kazne za sudionike u prosvjedima.

Najmanje 32 osobe su uhićene tijekom prosvjeda izvijestilo je tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova. Nakon dvodnevnih uličnih sukoba 119 policajaca potražilo je liječničku pomoć, dok ih je 80 zadržano u bolnici. Također je ozlijeđeno više od 100 prosvjednika, od kojih su 42 primljena u bolnicu.

Prosvjednici su gađali policiju kamenjem i Molotovljevim koktelima, a organi reda su uzvraćali suzavcem i gumenim mecima.

U priopćenju u ponedjeljak navečer predsjednik Viktor Janukovič je rekao kako "sada, kad se mirne akcije pretvaraju u masovne nemire, praćene neredima i paljevinama, uporabom nasilja, uvjeren sam da su takve pojave prijetnja ne samo Kijevu nego i cijeloj Ukrajini".

Nasilje je uslijedilo nakon tjedana uglavnom mirnih prosvjeda protiv Janukovičeve odluke da ne potpiše politički sporazum s Europskom unijom nego da se okrene Rusiji, i potom da usvoji pooštrene zakone protiv prosvjeda.

Predsjednik Janukovič sada kaže kako je spreman pregovarati s proeuropskim prosvjednicima i oporbenim čelnicima. Višestranačko povjerenstvo se uspostavlja kako bi pokušalo riješiti sve dublju krizu u Ukrajini.

Ministri vanjskih poslova Europske unije također su u ponedjeljak u Bruxellesu u priopćenju izrazili "duboku zabrinutost" novim zakonima žurno prihvaćenim u parlamentu u četvrtak za koje kažu da su usvojeni u dvojbenim proceduralnim okolnostima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 21:23