NAŠLI ŠPRICE I IGLE

KAKO SU TERORISTI PRIPREMALI MASAKR Unajmili su sobe u hotelu bez kamera, gdje su se nadrogirali, pa odatle krenuli u napad

U Francuskoj i Belgiji, ali i u drugim zemljama u okruženju, provode se policijske racije i premetačine sumnjivih stanova. Francuska je mobilizirala 115 tisuća pripadnika sigurnosnih službi, raznog ranga i uzrasta, kako bi pomogli u istrazi, a provedeno je 128 racija. Policija je na Trgu Albert Kahn, na pješačkom prijelazu, pronašla crni Clio belgijskih registarskih oznaka, ostavljen nedaleko od Stade de France gdje su se 13. studenoga raznijela trojica bombaša samoubojica tijekom utakmice Francuska - Njemačka.

Nema kamere

Policija za sada ne dovodi taj automobil u vezu s napadom, ali se pretpostavlja da su se u njemu možda vozili neki od napadača jer neki mediji navode da je automobil registriran na ime Salaha Abdeslama, osmog napadača, koji je još u bijegu.

Osim toga, istraga je ustanovila da je glavni osumnjičenik Salah Abdeslam nekoliko dana prije napada unajmio dvije sobe (311 i 312) u hotelu u mjestašcu Alftortville kod Pariza, koji nema sigurnosne kamere. Navodi se da je račun platio vlastitom kreditnom karticom. On je tražio dva apartmana, u koji bi moglo stati više ljudi. Policija je ustanovila DNK Salaha Abdeslama. Prema podacima iz istrage, u unajmljenim su sobama pronađani ostaci pizze te čokolade, ali i kratke šprice i igle.

Pretpostavlja se da su korišteni za drogiranje jer, navodi policija, bombaši samoubojice prije “akcije” koriste heroin ili kokain kako bi bili spremniji za napad. Potvrđeno je da je između “mozga napada u Parizu” Marokanca s belgijskom putovnicom Abdelhamida Abauda, zvanog al-Beldžik, i bjegunca Salaha Abdeslama postojala komunikacija. Abdelhamid Abaud, prema saznanjima, nalazi se trenutno u Siriji na području pod kontrolom Islamske države.

Belgija je, pak, podigla razinu na 3 (najviša moguća je 4), a otkazana je i prijateljska pripremna utakmica Belgija - Španjolska, koja se trebala jučer navečer odigrati u Bruxellesu. Karte za utakmicu su odavno bile rasprodane, ali policija je rekla kako ne može garantirati “visok stupanj sigurnosti” te su je radije otkazali. Španjolski reprezentativci odmah su napustili Belgiju.

Islamistički geto

U bruxelleskoj četvrti Molenbeek, koja je pretvorena u islamistički geto, u koji su, prema priznanju belgijske policije, rijetko ulazili i patrolirali, pronađene su u dvjema kućama, kod Muhameda Amrija (27) te Hamze Atua (21), meci koji se mogu koristiti u automatima kalašnjikov, kakvi su korištenima u napadima u Parizu, te amonijev nitrat koji također može poslužiti za izradu eksploziva.

U sklopu velike policijske potrage za osumnjičenima i u Britaniji su uhićena dvojica ljudi s Bliskog istoka. No, njih se za sada ne povezuje s terorističkim napadom u Parizu u kojem je poginulo 129 ljudi, a ranjeno je više od 350 osoba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 18:34