OBAVJEŠTAJNI SKANDAL

KAKO SU OBAVJEŠTAJCI NADZIRALI KANCELARKU Amerikanci špijunirali Merkel s krova svojeg veleposlanstva

Služba za prikupljanje podataka (SCS) je odjel koji vode NSA i CIA, a koji djeluje na oko 80 različitih lokacija po svijetu, od kojih je 19 u Europi. U njemačkoj SCS ima čak dvije baze - u Frankfurtu i u Berlinu

Te 2008., kada se američko veleposlanstvo u Njemačkoj useljavalo u svoje nove prostorije, smještene na elitnom berlinskom Pariser Platzu, odmah u blizini Reichstaga, SAD je organizirao veliku proslavu. Bivši predsjednik George W. Bush došao je i rezao vrpcu, praćen pogledima svih uglednijih diplomatskih predstavnika stranih država u Berlinu, a nazočni su bili i predstavnici njemačkih vlasti. Malo tko od prisutnih je mogao pomisliti kako će te nove diplomatske prostorije SAD-a nekoliko godina kasnije biti prokazane kao operativni centar za prisluškivanje osobe čije je radno mjesto udaljeno samo nekoliko stotina metara - njemačke kancelarke Angele Merkel.

Njemački tjednik Der Spiegel, koji je i počeo priču o američkom prisluškivanju njemačke kancelarke, u svom je najnovijem broju, koji se na kioscima pojavio jučer, nastavio jahati po toj temi. U članku koji se bavi istraživačkim novinarstvom, onime što novinari Der Spiegela najbolje rade, precizirano je na koji je način SAD prisluškivao Angelu Merkel te objašnjeno kako su to radili vjerojatno s krova svojeg veleposlanstva na Pariser Platzu.

Uleknuće na krovu

Novinari njemačkog tjednika bili su u posjedu tajnog dokumenta američke Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji dokazuje da elitni obavještajni odjel pod imenom Služba za prikupljanje posebnih podataka (Special Collection Service - SCS) već dulje vrijeme djeluje u Berlinu. SCS je odjel koji vode NSA i CIA, a njegovi su pripadnici aktivni na oko 80 različitih lokacija diljem svijeta, od kojih je 19 u Europi, u gradovima poput Pariza, Madrida, Rima, Praga i Ženeve. U Njemačkoj SCS ima čak dvije baze - jedna je u Frankfurtu, a druga u Berlinu. Kako piše Der Spiegel, već sama činjenica da SCS u toj zemlji ima više baza nego u drugima dovoljno je čudna, no priča postaje još zanimljivija ako se zna da su te baze opremljene najsuvremenijom obavještajnom tehnologijom, a osoblje u njima iznimno je aktivno. SCS timovi, nastavlja Der Spiegel, uglavnom rade na tajnim zadacima, zaštićeni na diplomatskim teritorijima veleposlanstava i konzulata. Akreditirani su kao diplomati i pod tom zaštitom mogu djelovati koliko hoće, ali ne smiju biti uhvaćeni.

“Prisluškivanje iz veleposlanstava ilegalno je u gotovo svakoj državi. Ali, upravo je to zadatak SCS-a, što dokazuje jedan drugi tajni dokument. Prema njemu, SCS posjeduje sofisticiranu opremu za prisluškivanje kojom mogu presresti doslovno svaku metodu komunikacije: mobilnu telefoniju, bežične mreže i satelitsku komunikaciju”, piše njemački tjednik i dodaje da je ta oprema najčešće instalirana na krovovima diplomatskih predstavništava i zakamuflirana. I to je, nastavlja Der Spiegel, očito slučaj i u Berlinu.

Tjednik tu tvrdnju temelji na svjedočenjima dvojice stručnjaka za špijunažu, Dutcha Campbella i Jamesa Bamforda. Oni su analizirali fotografije krova američkog veleposlanstva (Bamford je čak došao u redakciju Der Spiegela koja je smještena nedaleko od američke ambasade) i obojica su potvrdila da je, prema njihovu mišljenju, operativni sustav za prisluškivanje Angele Merkel smješten na tom krovu. Campbell je čak pokazao točno mjesto gdje bi to moglo biti - iza uleknuća na krovu koje je pokriveno prozorima koji su zapravo radio propusne površine iza kojih se krije oprema. Negdje na krovu, tvrdi Campbell, nalaze se i operativci SCS-a koji su prisluškivali mobitel Angele Merkel. Sve je to potvrdio i Bamford, a potom i njemački stručnjak za sigurnosna pitanja Andy Müller Maguhn.

- Ta je lokacija zapravo idealna za presretanje mobilne komunikacije u zgradi vlade - izjavio je Müller Maguhn.

Bijesna Merkel

Stručnjaci su Der Spiegelu objasnili da SCS koristi istu tehnologiju diljem svijeta. U dokumentima koji su dani na uvid novinarima stoji i kako SCS mora biti iznimno pažljiv u kamufliranju svojih prislušnih uređaja i antena na krovovima diplomatskih predstavništava, inače će to “nanijeti ozbiljnu štetu odnosima između SAD-a i stranih vlada”. Šteta je sada ipak počinjena jer su podaci procurili na drugačiji način - preko zviždača Edwarda Snowdena, bivšeg djelatnika NSA koji sve svjetske medije opskrbljuje tajnim podacima koji ne prestaju kompromitirati Washington. Ono što se događa posljednjih nekoliko tjedana na relaciji Washington - Berlin dovelo je u opasnost čak i potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini imeđu SAD-a i EU. Kancelarka Merkel, pišu njemački mediji, naprosto je bijesna i nije joj jasno kako joj je Obamina administracija mogla to napraviti.

A SCS je upravo taj koji je prisluškivao Angelu Merkel, tvrdi Der Spiegel. I to mobitel koji kancelarka koristi za komunikaciju s članovima svoje stranke, dužnosnicima svoje vlade i najbližim suradnicima.

SMS kao direktiva?

Merkel je poznata po tome što golem dio svoga državničkog posla obavlja komunicirajući sa svojim suradnicima upravo preko mobilnog telefona, pa onda nije ni čudno što je toliko osjetljiva na njega. Ne koristi ga samo za vođenje svoje Kršćansko-demokratske unije (CDU), nego i za poslove u vladi. I to toliko često da je početkom ove godine unutar vlade krenula debata o tome trebaju li njezini SMS-ovi biti arhivirani kao njezine direktive. Prisluškivanje kancelarke, piše njemački tjednik, dio je interesa koji SAD ima za događanja u Njemačkoj - kako zbog njezina naoružanja, tako i zbog vanjskopolitičkih prioriteta Berlina koji za SAD nisu bez značaja.

Razočarani Obamom

Većina Nijemaca, pokazale su ankete, potpuno podržava svoju kancelarku u odlučnom obračunavanju sa špijuniranjem iz Amerike. Ono što ankete također pokazuju jest posvemašnje razočaranje s Barackom Obamom, do jučer vjerojatno najpopularnijim stranim političarom u toj zemlji.

“Nekada smo voljeli Obamu. Sada mu ne vjerujemo” naslov je kolumne koju je političar njemačkih Zelenih, Malte Spitz, napisao ovaj vikend za The New York Times i koja dobro izražava raspoloženje u Njemačkoj nakon ovih otkrića.

Ono što dodatno sramoti Obaminu administraciju, a i Nijemce prikazuje kao nemoćne u sukobu s onima jačima od sebe, jest činjenica da su u kolovozu ove godine kancelarka i predsjednik njezina kabineta Ronald Pofalla dali potporu Amerikancima kada je krenuo cijeli skandal sa Snowdenom i njegovim podacima o tome što i kako NSA čini američkim saveznicima. Tada je Obama jamčio da su obavještajne aktivnosti američke agencije u Njemačkoj ostale u okvirima međunarodnih sporazuma, a Berlin je ta jamstva uzeo zdravo za gotovo. Sada se, međutim, ispostavilo da Obama ili laže ili nema pojma o tome koga sve to agencije pod njegovom nadležnošću zapravo prisluškuju. Der Spiegel je objavio kako je američki predsjednik u prošlotjednom telefonskom razgovoru njemačku kancelarku uvjeravao da nije ništa znao o tome da je prisluškuju, i to još od 2002. kad je bila glavni protukandidat Edmundu Stoiberu za dominaciju u koaliciji CDU-CSU.

Kriv je Bush?

“Ako su ovi podaci točni, operaciju prisluškivanja Angele Merkel zapovijedio je George W. Bush. Ali, ona je trebala biti iznova i iznova autorizirana, dakle i nakon što je Obama ušao u ured. Je li moguće da je NSA uzeo za svoju metu njemačku kancelarku bez Obamina znanja”, postavlja pitanje Der Spiegel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. rujan 2024 07:07