FASCINANTNI ODNOSI

Kako su na svjetske diktatore utjecale njihove kritične i nezadovoljne majke

Neki od najpoznatijih svjetskih vladara imali su fascinanatne i komplicirane odnose sa svojim majkama, a isto vrijedi i za neke od najvećih svjetskih diktatora, od Hitlera i Mugabea do Miloševića.

Adolf Hitler je majku Claru obožavao. Kada je kao mladić otišao od kuće da se okuša kao umjetnik, ona ga je u tome podržala, a nakon što je iste godine umrla od raka, bio je shrvan od boli.

U knjizi “Mein Kampf” napisao je kako ga je njena smrt zauvijek očvrsnula time što ga je iz nježnog majčinog naručja punog ljubavi bacila u ruke surovog svijeta, piše Blic .

'Trebao si ipak biti svećenik Josife'

Staljin je također bio vrlo privržen majci, ali su ga i ona i otac često tukli i kritizirali.

U starosti se o njoj dobro brinuo, ali ju je rijetko posjećivao, a jedan od posljednjih razgovora majke i sina liječnik koji ju je liječio zapamtio je ovako:

- Zašto si me toliko tukla?

- Zato si tako dobro ispao. Ko si ti sad u stvari?

- Sjećaš se cara? Pa, ja sam kao car.

- Bolje bi bilo da si postao svećenik.

'Moj sin nije sposoban za predsjednika'

Robert Mugabe često govori o svojoj majci Boni, pobožnoj katolkinji, koja je pala u depresiju nakon što ju je muž napustio, a dva starija sina umrla.

Kada je izabran za predsjednika, Bona, međutim, nije likovala.

- Nije on sposoban za to. On nije tip čovjeka koji će brinuti o drugima - izjavila je tada.

Miloševićevi roditelji se objesili

Slobodan Milošević je, pak, na svijet došao u ratno doba, a otac mu je rano napustio obitelj. Majka Stanislava, učiteljica i komunistička aktivistkinja, odgajala ga je da bude političar.

Kada je upoznao svoju ženu Mirjanu, majka njihov odnos nije odobravala i nikad mu je nije oprostila.

Depresivna, Stanislava se 1974. objesila u porodičnoj kući u Požarevcu, 10 godina nakon što je sebi život oduzeo i njegov otac.

Posljednji “mamin sin” među diktatorima bio je Jean-Claude Duvalier koji je na čelo Haitija došao nakon očeve smrti 1971, u svojoj 19. godini. Pravi vladar iz sjenke bila je, međutim, njegova majka Simon, žena skromnog porijekla.

Ona također svome sinu nikada nije oprostila 'loš' odabir životne družice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 01:09