IZBJEGLIČKA RUTA

KAKO SE BRITANSKI NOVINAR ŠVERCAO OD TURSKE DO PARIZA 'U RH sam ušao bez da sam ikome pokazao putovnicu. U vlaku sam se sakrio u WC'

U napetosti je iščekivao dok nije čuo da policija napušta vlak koji je zatim krenuo. U Zagreb je stigao nakon četiri sata
 Google Maps, CROPIX

Novinar britanskog lista The Sun uspio je prošvercati se više od 3.000 kilometara od Turske do Pariza u šest dana i cijelim tim putem nikome, pa ni hrvatskim graničarima, nije pokazao svoju putovnicu. Emile Ghessen (34) na početku ovog putovanja platio je krijumčarima da ga čamcem prebace iz Turske do Grčke. Prema njegovom opisu, čini se vrlo jednostavno. U turskoj luci Izmir raspitivao se za prijevoz i menadžer hotela mu je rekao da sjedne i pričeka. Nakon jednog telefonskog poziva došao je turski krijumčar, veliki tip u kožnoj jakni koji se predstavio kao Abdu Allah.

Novinar se predstavljao pak kao Iranac koji govori ponešto engleskog. Sljedećeg jutra Ghessen je išao kupiti prsluk za spašavanje i platiti prijevoz čamcem, koji ga je u protuvrijednosti koštao gotovo sedam tisuća kuna. Krijumčar mu je rekao da će putovati na čamcu s 25 ljudi do grčkog otoka Chiosa, te da mora čekati na poziv.

Oko 1 ujutro bili su na plaži spremni za ukrcavanje, ali ih je bilo čak 45, uključujući petnaestero djece. Krenuli su u smjeru svjetla gumenim čamcem koji se polako počeo ispuhivati, ali ipak su uspjeli za sat vremena doći do Grčke. Sljedećeg jutra je od jednog Sirijca fotokopirao izbjegličke formulare za registraciju i uz pomoć isprava Crvenog križa kupio kartu za trajekt kojim se prevezao s otoka do kopna.

Do Atene mu je trebalo sedam sati i nije bilo nikakvih kontrola putovnica, a jedan je čovjek prodavao krivotvorene europske osobne iskaznice i sirijske putovnice, svaku za po oko sedam tisuća kuna u protuvrijednosti.

Zatim je autobusom došao do grčko-makedonske granice, gdje je zatekao oko pet tisuća izbjeglica, koje su svrstali među ekonomske migrante i ne dozvoljavaju im prelazak granice. On je pak prešao granicu bez poteškoća i ulovio taksi kojim se prevezao do granice Makedonije sa Srbijom. Tamo vojnici nisu nikoga puštali, pa je hodao s nekom sirijskom obitelji desetak kilometara dok nisu prešli.

Do hrvatske granice stigao je autobusom. Tu je riskirao i umjesto da ide zajedno s izbjeglicama koje su registrirali jednog po jednog, novinar je otišao na željezničku stanicu i kupio kartu u jednom smjeru za Zagreb. Nitko ga nije zaustavljao i bez problema se ukrcao na vlak. Nakon nekoliko kilometara vlak je stao i pogranična policija ušla je kako bi provjerila putovnice. Tada se Emile Ghessen sakrio u zahodu, ali je ostavio vrata otključana tako da iznad ulaza svjetlosni signal odaje dojam kao da unutra nema nikoga.

U napetosti je iščekivao dok nije čuo da policija napušta vlak koji je zatim krenuo. U Hrvatsku je, dakle, ušao bez ikakve kontrole. U Zagreb je stigao nakon četiri sata i proveo noć u hostelu.

Put Europom dalje je nastavio vlakom na sličan način. Uputio se prema Münchenu kroz Sloveniju i Austriju pa je krenuo do Pariza, ali da izbjegne kontrolu na glavnom kolodvoru sišao je na stanici petnaest minuta prije Pariza, pa autostopirao do prve stanice metroa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 07:31