ŠIRENJE COVIDA-19

KAKO JE NASTALO JEDNO OD NAJVEĆIH ŽARIŠTA KORONE U AMERICI Epidemiolozi otkrili superkliconošu u crkvenom zboru: 'U 2,5 sata zarazio je 52 osobe'

Ilustracija
 AFP

Proba jednog crkvenog zbora u američkoj saveznoj državi Washington postala je događaj nakon kojeg se koronavirus nekontrolirano proširio tim područjem, utvrdila je istraga tamošnjih epidemiologa pokazujući još jednom koliko lako virus može prijeći s osobe na osobu, piše AP.

Samim činom pjevanja virus se možda širio zrakom i padao na površine predmeta u dvorani, stoji u izvješću ureda za javno zdravstvo okruga Skagit objavljenom u utorak.

- Jedna osoba koja je sudjelovala na probi osjećala se bolesnom, ali nije znala koja je bolest bila u pitanju. Zarazila je 52 osobe, rekla je glavna autorica izvješća Lea Hamner. Izbijanje ovog žarišta nazvala je tragedijom.

Dvoje članova zbora preminulo je od Covida-19.

Proba se održala 10. ožujka, otprilike dva tjedna prije nego što je proglašena karantena u toj saveznoj državi.

U izvješću stoji kako su pjevači sjedili na udaljenosti od 15 do 25 centimetara tijekom probe koja je u crkvi Mount Vernonu trajala dva i pol sata. Članovi zbora nisu imali fizički kontakt, ali su dijelili kolače i naranče i zajedno slagali stolice, utvrdili su istražitelji.

Postoje dvije teorije kako se virus mogao proširiti, a jedna ne isključuje drugu. Naime, virus se mogao proširiti tako što su izdahnute kapljice 'sletjele' na hranu ili predmete u dvorani, a koje su potom dirali ili konzumirali drugi članovi zbora. Druga teorija kaže da je tijekom pjevanja 'magla' virusnih čestica mogla pridonijeti širenju virusa.

- Neki ispuštaju više čestica od drugih, a takve emisije mogu se dogoditi uslijed glasnog razgovora ili pjevanja, stoji u izvješću, ali se i navodi da se virus prvenstveno širi kapljičnim putem kada zaražena osoba kašlje ili kiše.

Članovi zbora prve simptome Covida-19 su primijetili u razdoblju od jednog do 12 dana nakon probe. Prosječna dob zaraženih pjevača bila je 69 godina i većinom se radilo o ženama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2024 19:37