ULTIMATUM

Kako je Macron Borisa i cijelu Britaniju otjerao u karantenu: ‘Umrijet ćete od gladi‘

Francuski predsjednik rekao je da će zatvoriti granice ukoliko Britanija ne uvede karantenu kako bi pandemiju stavila pod kontrolu
Boris Johnson i Emmanuel Macron 
 Pippa Fowles/No10 Downing Street/Avalon Editorial/Profimedia

Ministrima Velike Britanije rečeno je da će se njihova zemlja suočiti s velikom nestašicom hrane nakon što je francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio da će zatvoriti granice svoje zemlje ukoliko Britanija ne uvede karantenu kako bi pandemiju virusa COVID-19 stavila pod kontrolu.

Naime, ministar zdravstva Velike Britanije Matt Hancock na početku krize izazvane koronavirusom upozoren je da bi se britanski lanac opskrbe hranom mogao "raspasti", jer se radnici (dostavljači) u francuskim lukama jednostavno neće odazvati njihovim pozivima i narudžbama.

Također se tvrdi i da je 20. ožujka, tri dana prije nego što je Britanija napokon proglasila karantenu, Emmanuel Macron rekao premijeru Borisu Johnsonu da "djeluje sad ili će Francuska zatvoriti svoje granice".

- Nitko od radnika u francuskim lukama tog prvog vikenda nije nam se javljao... Nije bilo sigurno hoćemo li uopće imati dovoljno namirnica makar za sljedeći tjedan - rekao je jedan dužnosnik za The Times, a prenosi Daily Mail.

Prema podacima iz lipnja, Velika Britanija 50,07 posto hrane nabavlja iz inozemstva, a u zemlji proizvodi 49,93 posto.

Informacije o Macronovu ultimatumu procurile su u javnost u trenutku kad se europski čelnici pokušavaju dogovoriti oko uštede proračuna Europske unije u iznosu od 1,9 milijardi eura. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Macron podržavaju paket zajmova i subvencija državama članicama kako bi se oživjele njihove posrnule ekonomije.

Europski čelnici u Bruxellesu su u petak, prvi put nakon pet mjeseci, započeli razgovore na tu temu.

No problemi se već naziru - Nizozemci, uz potporu Austrije, Švedske i Danske, nisu voljni davati gotovinu zemljama poput Španjolske ili Italije, za koje nizozemski premijer Mark Rutte smatra da, dobiju li pomoć, "zauzvrat moraju poboljšati svoju kompetitivnost i otpornost" u slučaju da ih opet zatekne nova kriza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. rujan 2024 11:26