ŽIVOT U UTVRDI

Kako izgleda jedan dan Volodimira Zelenskog: Jutro počinje razgovorom s glavnim zapovjednikom

Njegov ured, smješten u Bankovoj ulici, danas je utvrđeno mračno mjesto koje vrvi od vojnika, s vrećama pijeska unutra i vani

Volodimir Zelenski

 Screenshot

Kao glavno lice ukrajinskog otpora i hrabrosti u srazu s mnogo nadmoćnijim neprijateljem, predsjednik Ukrajine, bivši komičar i glumac Volodimir Zelenski postao je poznat u cijelom svijetu. Njegova videoobraćanja za pomoć Ukrajini već su ušla u legendu, no manje je poznato kako je u ova dva mjeseca rata Zelenski "ukrotio" političke podjele u društvu i kako je organizirao ratno funkcioniranje zemlje.

U svom tekstu za New York Times dobitnik Pulizerove nagrade, novinar Andrew E. Kramer rekonstruirao je ratnu svakodnevicu Volodimira Zelenskog pišući također o tome koje je sve poteze povukao održavajući Ukrajinu na okupu.

Vlada Volodimira Zelenskog unijela je niz promjena, piše Kramer, uglavnom vezanih za deregulaciju gospodarstva, kako bi građani dobili hranu i osnovne usluge. Jedan od primjera je rezanje poreza na dva posto za sve tvrtke, i to samo u slučaju da vlasnik želi platiti.

Njegov ured, smješten u Bankovoj ulici, danas je, piše Kramer, utvrđeno mračno mjesto koje vrvi od vojnika, s vrećama pijeska unutra i vani. A Zelenski je okružen lojalistima, prijateljima iz mladih dana, profesionalcima iz medijske i zabavljačke industrije.

Izvršne odluke

Dani su mu puni neizvjesnosti, no u pravilu Zelenski, rekli su njegovi pomoćnici Krameru, svakodnevno nekoliko puta dnevno telefonski razgovara jedan na jedan s generalom Valerijem Zalužnim. Razgovorom s glavnim zapovjednikom ukrajinskih snaga obično počinje njegov dan. Potom Zelenski ima videokonferenciju s premijerom, ponekad i drugim članovima vlade te šefovima vojnih i obavještajnih agencija.

Na taj način kombinira se civilno i vojno donošenje izvršnih odluka, kaže predsjednikov glasnogovornik Serhij Nikiforov. Velik dio predsjednikova rada odnosi se i dalje na informativni rat, koji Ukrajina dobiva. Naime, Zelenskijevi govori i videosnimke kojima je podizao moral sugrađanima i dobivao pomoć i podršku Zapada važan su dio njegova dana u ratnom uredu. Nisu svi govori i snimke bili predsjednikovo djelo. Dio tekstova piše mu, vjeruje se, 38-godišnji Dmitro Litvin, bivši novinar i politički analitičar.

Ljudi koji vode ratnu Ukrajinu dolaze iz sličnog miljea. Andrij Jermak, predstojnik ureda, bivši je filmski producent. On je drugi čovjek Ukrajine, iako bi to trebao biti Ruslan Stefančuk, predsjednik parlamenta (početkom rata evakuiran na zapad Ukrajine). Jermak je zadužen za vanjsku i ekonomsku politiku. Predsjednikov savjetnik je Mihajlo Podoljak, bivši novinar i urednik koji danas pregovara s Rusima. Serhij Šefir, bivši scenarist, zadužen je za unutarnju politiku, a Kiril Timošenko, bivši filmaš, za humanitarnu pomoć.

Zelenski, navode izvori oko njega, ima tri prioriteta: nabavu oružja, dostavu hrane i osiguravanje goriva.

Sloboda govora

Ministarstva mijenjaju pravila kako bi država funkcionirala na njegov naputak. Kada se pojavila opasnost da Kijev ostane bez hrane, Zelenski je to riješio dogovarajući suradnju između dobavljača, supermarketa i volonterskih vozača. Uspostavljena je jedna služba za opskrbu svih trgovina koje su objavljivale popis potrebne robe na internetu, a vozač koji je bio dostupan dovozio je robu ili besplatno ili za trošak goriva.

Nisu sve politike ukrajinskog predsjednika naišle na odobravanje. Jedna od problematičnih je odluka da spoji šest konkurentnih televizijskih postaja u jednu zbog, kako je rekao, nacionalne sigurnosti. Mnogi su tu odluku kritizirali kao način da konsolidira političku vlast, potencijalno gušeći opoziciju i slobodu govora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 02:31