BORBA ZA SVAKOG BIRAČA

KAKO DOBITI IZBORE U SRBIJI Učenicima daju 130 kuna za glas, odraslima dijele jaja i kokoši

‘Želiš li zaraditi? Treba ti samo 15 minuta, dođu kola po tebe. Ponesi osobnu’, glasi poruka jedne stranke

Kako se približava 16. ožujka kad će se održati prijevremeni izbori u Srbiji, tako se zahuktava bitka za glasove.

Stranke su krenule u pravu ofenzivu prema starijim srednjoškolcima koji prvi put izlaze na izbore. Vabe ih obećavajući im za glas 2000 dinara ili 130 kuna, piše beogradski Blic.

Ništa neuobičajeno?

- Mnogo njih je pristalo. Za naš pojam, to nije mali novac. Dobro dođe za vikend-izlazak - komentirao je gimnazijalac Dragan K.

Na lokalnim izborima krajem prošle godine u Kostolcu, gradiću pokraj Požarevca, u zamjenu za glas birači su mogli dobiti kokoš. Ako bi još uvjerili cijelu obitelj da glasa za određenu stranku, a tu su i šira rodbina, prijatelji i kumovi, eto im kokošinjca.

- Ne samo kokoši, Liberalno-demokratska partija građanima dijeli i tjesteninu i jaja - optužio je konkurenciju iz LDP-a Čede Jovanovića Ivan Savić iz kostolačkog ogranka Srpske napredne stranke.

Blic je tada dobio potvrdu i iz drugih stranaka da se glasovi neodlučnih naveliko kupuju.

- Ljudima se svašta nudi. Osim poklona, građanima nude i novac koje će im biti isplaćen na dan izbora - ustvrdio je Aleksandar Popov iz DS-a.

U Srbiji to nije neuobičajeno. Naime, na izborima u vojvođanskom Kovinu SNS Aleksandra Vučića dijelio je naočale, a u Vrbasu i kobasice. Članovi Demokratske stranke Dragana Đilasa po Vojvodini su dijelili brašno, šećer i ulje. Navodno se u Zemunu za glas moglo dobiti čak i mobitel.

Upaljači su prošlost...

No, srednjoškolce se teško može dobiti kokošima i dioptrijskim naočalama, pa su stranke morale posegnuti za novcem. Mladi su pod svakodnevnom opsadom, nazivaju ih i šalju im SMS-ove. “Prilaze im na ulici, pa čak i u školskim dvorištima, s ponudom da brzo i lako zarade tako što će im dati glas”, prenosi Blic.

Marija S. ispričala je da joj je stigla poruka: “Želiš li zaraditi 300 dinara? Treba ti samo 15 minuta, ništa ne radiš, dođu kola po tebe i vrate te. Može ići bilo tko, ponesi samo osobnu kartu”. Blic ne piše tko je poruku potpisao, samo navodi da ju je poslala jedna desna politička stranka.

Penkale, upaljači, blokovi i kape u Srbiji su davno “out”, glasači se privlače hranom, tehničkim uređajima i liječničkim pregledima. No, parlamentarne stranke kojima bi se to dokazalo, mogle bi ostati bez dijela novca iz proračuna, objasnio je za Blic sociolog Zoran Stojiljković iz Agencije za borbu protiv korupcije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. rujan 2024 19:13