RALJE NA TRAVNJAKU

KAD SE MATEMATIČARI POIGRAJU BROJKAMA Veće su šanse da vas ugrize Suarez nego morski pas

Šansa da Suarez ugrize je 1:2.000. S druge strane, šansa da vas morski pas rastrga je jedan naprema 3,7 milijuna
 AFP

Urugvajskom nogometašu Luisu Suarezu FIFA je zabranila igranje četiri mjeseca jer je tijekom utakmice ugrizao talijanskog nogometaša Giorgija Chiellinija. Ugriz je bio namjeran, a pritom je Suarezu to bio treći "grizački" izgred, što je na internetu izazvalo lavinu fotomontaža koje su prikazivale Urugvajca kao vampira ili zombija.

Komentator s portala časopisa New Statesman otišao je u svojoj analizi korak dalje i izračunao kolike su statističke šanse da Suarez ugrize na travnjaku, te to usporedio s šansama da vas ugrize morski pas.

Od 2005. Suarez je odigrao 441 utakmicu u kojima je imao priliku zagristi 6,160 igrača, ako se uzme da je po utakmici nastupilo po 11 igrača i tri zamjene. Po toj računici, šansa da Suarez ugrize je 1:2.000. S druge strane, šansa da vas morski pas rastrga dok plivate u oceanu je jedan naprema 3,7 milijuna.

Ako pak tražite koliki su statistički izgledi da vas morski pas samo gricne, u prosjeku je to blizu Suarezovih 1:2.000, uzevši u obzir podatke zabilježene u New Smyrna Beachu na Floridi, koji se smatra svjetskom prijestolnicom napada morskih pasa. No ta je brojka dobivena tako da se računalo kao da je svaki stanovnik plivao samo jednom godišnje, pa je realno veća opasnost od ugriza Suareza nego od morske psine.

Kad smo kod statistike, Suarezov ugriz na travnjaku je vjerojatniji od udara groma (1:10.000) ili rušenja zrakoplova (1:11 milijuna).

Ipak, Suarezovi zubi nisu najopasniji u svijetu sporta, jer tu titulu još uvijek drži Mike Tyson, kod kojeg prilika da će ugristi tijekom meča iznosi 1:50.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. rujan 2024 03:41